Nemocnice by měly více hlásit vhodné dárce orgánů k transplantaci, přeje si ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví by dnes mělo zveřejnit plány, jak vylepšit transplantační program v Česku. Ačkoliv pacienti čekají na darovaný orgán průměrně rok, což je v porovnání s ostatními evropskými zeměmi zhruba poloviční čas, přesto letos zemřelo už 43 lidí, kteří se náhradního orgánu nedočkali. Ministerstvo chce motivovat nemocnice, aby víc hlásily vhodné dárce orgánů k transplantaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou | Foto: IKEM

Když člověk zemře, jeho orgány ještě můžou pomoci jiným. Lékaři je zařadí do registru pro transplantaci. A v Česku je zhruba stovka nemocnic, které takto postupují.

Dělají to ale dobrovolně. Žádný zákon lékařům nepřikazuje, aby vhodné orgány automaticky registrovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zdravotnictví chce zlepšit transplantační program v Česku, informuje Iveta Vávrová

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chce tuto praxi změnit. Plánuje, že by stát přidal peníze nemocnicím, které na dárcovství spolupracují, jak už řekl v minulosti.

„Finanční podpora center, které vytipovávají dárce, udržují je, které s tím mají nemalé starosti. A řekněme i nějaké náklady. Plus potom podpora eventuálních koordinátorů pro jednotlivá spádová území.“

Podle ředitele Koordinačního střediska transplantací Miloše Adamce si nemocnice, které pracují s dárci orgánů, zaslouží více peněz.

Transplantační program si dává za cíl nahradit funkci selhávajícího orgánu a zlepšit kvalitu života v případě tkání. Součástí jsou nejen dárci a příjemci nebo-li čekatelé, ale i transplantační týmy a koordinátoři orgánových a tkáňových transplantací.
Pramen: Agendový portál

„Zatím jsou v současné době ohodnoceni jenom kódem péče o dárce. A většinou, bohužel, vyšetření pacienta stojí více času i peněz. Takže pan ministr ještě chtěl pomoci tím, že tlačí na pojišťovny, aby se zřídil nový kód, který by motivoval dárcovské nemocnice.“

Podle přednosty Kliniky anesteziologie a resuscitace vinohradské fakultní nemocnice Jana Pachla by pomohlo, kdyby se rozšířila i skupina pacientů, kteří mohou orgány darovat. „Do oblasti pacientů se smrtí srdce, nejen tedy se smrtí mozku.“

Lékaři mohou podle zákona odebrat orgán zemřelému, aniž by potřebovali jeho souhlas. Nesmějí to udělat pouze v případě, že někdo dárcovství za života výslovně odmítne.

mkp, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme