Holčovice na Bruntálsku se pyšní muzeem s exotickými zvířaty

10. září 2015

V srdci panenské přírody Jeseníků najdete Africké muzeum. Za vším stojí Jiří Čížek z Holčovic-Jelení. Před lety se totiž zamiloval do Afriky a už několikrát se zúčastnil loveckých výprav na tomto černém kontinentu.

Žirafu, zebru, lvy či nosorožce - tato všechna zvířata ulovil a z Afriky přivezl Jiří Čížek. Chtěl, aby si lidé ve střední Evropě mohli dopodrobna prohlédnout exotická zvířata a třeba si na ně i sáhnout. Nebezpečí nehrozí - všechna jsou odborně vycpaná.

„Už odmalička jsem se zabýval přírodou a myslivostí. A jak život šel, taťka mi kdysi od starých myslivců koupil první parůžky a tak se to vyvíjelo, až jsem se dostal do Afriky, kterou jsem si zamiloval. Takže tou Afrikou jsme to tak trochu rozjeli a byli jsme nuceni postavit nějakou halu, abychom to měli kde dát,“ vzpomíná pan Čížek.

Návštěvníky Afrického muzea vítá žirafák

Exponáty byly původně vystaveny na zámku v Linhartovech, pak se pro ně postavilo muzeum. A vycpaná zvířata byla upravena tak, aby byla připravena pro lidi, kteří se přijedou podívat.

„Nejlepší byla žirafa,“ říká po prohlídce malá dívenka. „Že bych vyjela do Afriky a tam si střelila třeba slona, si moc představit nedovedu. Ale takhle poobdivovat, to jo,“ dodává maminka.

Africké muzeum v Holčovicích těší obdivovatele rozmanitosti živočišné říše nejen černého kontinentu už dva roky. Exponátům vévodí žirafák, obdiv vzbuzuje nosorožec, tygři i lvi a nejednoho návštěvníka překvapí i lední medvěd.

„Přestože je to muzeum afrických zvířat, tak jsou tady zvířata z celého světa. Jsou nalovena naším šéfem a jeho přáteli. Všechny preparáty, které tady uvidíte, jsou dělány ateliérem pana Maluchy v Ostravě,“ upřesňuje náš průvodce Petr Sedláček.

Africké muzeum v Holčovicích na Bruntálsku
Spustit audio

Související