Pomáhali jste s námi Nepálu a vybrali neuvěřitelnou částku. Situace na místě není jednoduchá, shodují se odborníci

11. září 2015

Zemětřesení v Nepálu zvedlo vlnu solidarity. Rozhodl se pomoct i Radiožurnál a další stanice Českého rozhlasu. Možná si ještě vzpomínáte na call centrum a také na vstupy reportérů přímo z Nepálu. Nakonec se i díky vám, posluchačům, vybralo přes 9 milionů korun.

S pomocí se čekalo do konce monzunového období a Český rozhlas už od počátku spolupracuje se sdružením Namasté Nepál, později se k pomoci připojila také organizace Člověk v tísni.

„Stále nevíme, jak se peníze budou distribuovat. Raději bychom to dělali přes neziskové organizace. Známe totiž, jak je zkorumpovaná nepálská vláda,“ hodnotí Tomáš Beránek z Namasté Nepál. Jeho slova potvrzuje Petr Drbohlav z Člověka v tísni: „Nemáme schválené standardy, jak by pomoc nebo rehabilitace měla vypadat.“

Nepálská vláda podle něj chce, aby nové budovy přečkaly další případná zemětřesení. A to trvá dlouho. „Jenže lidé chtějí bydlet a je třeba, aby se dostali do dočasných přístřešků,“ vysvětluje.

Petr Drbohlav navíc popisuje situaci v Nepálu, který poprvé navštívil v roce 2006. „Tehdy skončila občanská válka a v zemi zavládla euforie, ale od té doby se toho moc nezměnilo. Nepál dosud nebyl schopen napsat svou ústavu,“ upozorňuje. A tak se zatím ani neuskutečnily volby do místních zastupitelstev.

Čtěte také

Co všechno se z peněz vybraných ve sbírce Pomáhejte s námi Nepálu pořídí? Jak se Nepálci připravují na nastávající zimu? A co teď potřebují opravdu nejvíc? Také to zajímalo moderátora Jana Pokorného mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio