Nemocnicím zajišťujícím orgány pro transplantace budou nově hrazeny náklady

Nemocnice, které zajišťují orgány pro transplantace od zemřelých dárců, budou nově dostávat ihned peníze za náklady, které s tím souvisejí. S novinkou přišel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Novela příslušné vyhlášky začne platit v lednu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

Nemocnice zajišťující orgány pro transplantace dostanou 10 tisíc korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu. Ministerstvo zdravotnictví tak chce motivovat hlavně regionální nemocnice k hlášení možných dárců Koordinačnímu centru transplantací.

„V současnosti to nemocnice neměly hrazeno zvláštním způsobem a byly k tomu vedeny víceméně etickým hlediskem. A chceme, aby etické hledisko bylo podpořeno i ekonomicky, proto se tam zavádí ten speciální kód, který nemocnicím řekněme vykompenzuje náklady, které s tím budou mít,“ vysvětluje ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice zajišťující orgány pro transplantace od zemřelých dárců dostanou nově proplacené související náklady. Více od Jany Čermákové

Změnu vyhlášky vítá i ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec. Podle něj je teď v Česku asi 100 dárcovských nemocnic.

„Ti lékaři, kteří se starají o dárce, tak je to většinou v podstatě nadpráce nad tu jejich činnost. Navíc jsou obklopeni rodinou, která se pohybuje okolo toho zemřelého, což je velmi smutná záležitost. Dřív dostávali platbu od pojišťovny jako kód péče o dárce, ale ta platba přišla až za rok, protože nemocnice jsou placeny z paušálu. Takže toto bude placené ihned. Nám to pomůže v tom, že si ty nemocnice namotivujeme,“ popisuje Miloš Adamec.

Lékaři můžou podle zákona odebrat zemřelému orgán, aniž by potřebovali jeho souhlas. Nesmějí to udělat jen v případě, že někdo dárcovství za svého života výslovně odmítne.

Cena práce lékařů se zvýší

Ministr zdravotnictví dnes také oznámil, že od ledna zvýší cenu práce lékařů o deset procent. Hodnoty výkonů v seznamu zdravotních výkonů jsou totiž na stejné úrovni jako před sedmi lety, od té doby se nezvýšily.

Změna se bude týkat všech lékařů - jak nemocničních, tak soukromých. Příjmy by se jim měly zvyšovat postupně podle toho, jak porostou zdroje systému veřejného zdravotního pojištění.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme