Spory vládnoucí koalice se na jednání pražského zastupitelstva zatím nepromítly

Poprvé po dvou měsících zasedlo v jednacím sále na Mariánském náměstí pražské zastupitelstvo. Celé léto se přitom v Praze neslo v duchu sporů uvnitř vládnoucí koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice. Do dnešního zasedání se rozepře ale nepromítly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

Po sporech kolem odvolání náměstka za Trojkoalici Matěje Stropnického a okolo důvěry hnutí ANO ve svou primátorku Adrianu Krnáčovou se včera obě strany sešly a veřejně řekly, že jako koalice pokračují dál a bez personálních změn.

Vnitrokoaliční problémy se do dnešního jednání zatím nepromítly. Opozice se ale nevzdala svého práva na kritiku koalice. Tu dovršila šéfka pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija, která slovy svého klubu navrhla hlasovat o odvolání všech členů rady. Tento návrh ale zastupitelé odmítli.

ODS se snaží vytvořit novou pražskou koalici, pokus o svržení současného vedení nevyšel

Číst článek

S doplňujícími návrhy do programu přišli také piráti, kteří žádali, aby se jednání rady mohli účastnit také zástupci opozičních stran a aby radní hlasovali nikoliv tajně, ale po jménech. Ani jejich požadavky ale koaliční většina na zastupitelstvu neschválila.

Zastupitelé také rozhodovali o návrhu pirátů s názvem „Za odvolání podvodníků z magistrátních odborů“, který byl jmenovitě namířen proti šéfovi pražských zastupitelů ČSSD Karlu Březinovi.

Ten byl loni v říjnu pravomocně odsouzen za to, že jako předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku pobíral neoprávněně odměny. Ani tento bod ale přes koaliční křehkou většinu 33 hlasů nakonec neprošel.

O hazardu příště

Rozhodovat se dnes mělo o zákazu hazardu na území hlavního města, o kterém se před prázdninami bouřlivě diskutovalo. Rozhodnutí ale padne až na některém příštím jednání, protože návrh zatím neschválil příslušný výbor města.

Ve hře je jak úplný zákaz hazardu, který by znamenal konec všech heren i kasin v Praze, nebo částečný zákaz, který by se netýkal kasin ve velkých luxusních hotelech.

Jednání zastupitelstva provázely - jak už se pomalu stává zvykem - protesty občanů. Asi dvěma desítkám se nelíbí situace ve vedení města a vnitrokoaliční spory. Z transparentů pak občané dali zastupitelům najevo, že se jim nelíbí situace kolem pražských stavebních předpisů.

Podporu od nich naopak získal náměstek Trojkoalice Matěj Stropnický, který by podle jednoho z transparentů měl dokonce usednout do primátorského křesla.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme