Zájem turistů o Česko roste. Pomohlo i mistrovství světa v hokeji

Do České republiky míří stále více turistů. Jen za letošní první pololetí jich přijelo téměř 12,5 milionu. To je o bezmála o 10 procent víc než za stejné období loňského roku. Lákají je památky, krajina, kulturní akce a letos ve značné míře přijížděli i za sportem. Fanoušky do Česka přitáhlo třeba mistrovství světa v hokeji nebo běžecký závod Run Czech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

Cizinci přijížděli také na Zlatou tretru v Ostravě, mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let a halové mistrovství světa v atletice. Naživo sportovce dohromady pozorovalo milion návštěvníků a přenosy v zahraničních televizích vidělo 10 miliard diváků.

„Třeba v rámci sportovní akce zaměřené na atletiku tady lidé spotřebovali 350 milionů korun českých a přínos do veřejného rozpočtu byl přibližně 140 milionů,“ řekla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Výhodou byly i přímé přenosy sportovních akcí, které fungují jako reklama pro Česko. Součástí vysílání byly totiž medailonky i jiných měst než Prahy. To přilákalo například turisty ze Spojených států, Kanady, Jižní Koreje nebo Číny.

Jen u přenosů z mistrovství světa v hokeji získala Česká republika mediální prostor, který by na jedné zahraniční televizi přišel na 17 milionů korun, pokud by měl být placený jako reklama.

Klesající ceny

Turistické služby tak mají více zákazníků, zisky jim ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže příliš nerostou.

„Díky klesajícím cenám se marže cestovních kanceláří a hoteliérů nepohybují v tak dobrých výších jako ve Vídni nebo v Paříži. My jsme ale na druhou stranu v posledních letech zvyklí,“ řekl.

„Doufáme, že se to vylepší množstvím klientů, kteří sem přijíždí, nebo změnou struktury klientely díky tomu, že sem přijíždí stále více Číňanů, kteří utrácejí mnohem více než například Němci,“ dodal.

Výsledky se zatím týkají pouze prvního pololetí. Dá se ale předpokládat, že v návštěvnosti během léta hrála velkou roli také bezpečnost, která je pro turisty stále více důležitá.

Česká republika se přitom v takzvaném indexu míru umístila na desátém místě mezi všemi zeměmi světa.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme