Jan Bednář: Sýrie je znovu příčinou sporů USA a Ruska

10. září 2015

Nejnovější diplomatická přestřelka mezi Spojenými státy a Ruskem kvůli Sýrii je součástí mnohem širší diplomatické strategie a politiky obou vojenských velmocí.

Moskva sice nadále oficiálně popírá zprávy o tom, že tajně vyzbrojuje syrský režim, ale její spojenectví se syrským prezidentem Asadem má dlouhou tradici a podle názoru řady západních vojenských odborníků by Asadův režim nejspíš už dávno padl, kdyby nebyl ze zákulisí podporován právě z Ruska.

Agentura Reuter cituje nejmenovaného amerického činitele, který tvrdí, že Rusko v minulých dnech dodalo do Sýrie další vojenská letadla a že v syrském přístavním městě Tartus zakotvily dvě ruské tankové lodě a spolu s nimi dorazila i menší jednotka ruského námořního dělostřelectva.

Americký ministr zahraničí John Kerry kvůli tomu hovořil ve středu telefonicky se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a varoval před další eskalací bojů. Nasazení ruských vojáků přímo na bojišti v Sýrii, pokud by se takové zprávy ukázaly jako pravdivé, by opravdu znamenalo podstatnou změnu.

Čtěte také

Něco jiného totiž je, když Moskva dodává zbraně syrskému režimu, což zřejmě dělá už mnoho let a není to ve skutečnosti ani žádné velké tajemství, a něco úplně jiného by bylo nasazení ruských jednotek přímo do bojů v Sýrii.

Takové zprávy je ovšem třeba brát s jistou rezervou.

Logo

Spojené státy a Rusko se liší v pohledu na konflikt v Sýrii snad právě proto, že Rusko bylo vždy tradičním spojencem syrského režimu a prostřednictvím Sýrie Moskva už za časů Sovětského svazu uplatňovala svoji mocenskou přítomnost na Blízkém východě.

Když před čtyřmi lety vypukla v Sýrii občanská válka, dostal se kvůli tomu Washington znovu do sporu s Moskvou a tento spor vlastně trvá dodnes. Spojené státy si od vypuknutí občanské války před čtyřmi lety přejí porážku Asadova režimu a postavily se na stranu syrských protivládních povstalců, zatímco Rusko zůstalo v tomto konfliktu právě na opačné straně.

Čtěte také

Když ale vypukly v zemi boje islámských radikálů jak proti vládě, tak proti opozici, situaci v Sýrii to ještě mnohonásobně zkomplikovalo. Spojené státy spolu s některými zeměmi tohoto regionu podporují vzdušné útoky proti tamním islámským extrémistům, ale zároveň nechtějí zasahovat do tamní občanské války.

Tato zatím zřejmě neřešitelná situace je navíc příčinou exodu velkého množství uprchlíků, kteří nyní přicházejí ve skoro nezvládnutelném počtu ze Sýrie do Evropy. Takže je to konflikt, který se nás v Evropě nyní také velmi citelně dotýká.

autor: Jan Bednář
Spustit audio