Humanitární tým a studentští dobrovolníci z olomoucké univerzity budou pomáhat uprchlíkům

11. září 2015

Sbírka hraček, databáze dobrovolníků mezi studenty a humanitární tým odborníků. Tím chce Univerzita Palackého v Olomouci pomoct uprchlíkům, a usnadnit jim přechod do cizí země.

„Můžu působit v nějaké organizaci týmu. Zároveň mám vystudovaný jazyk, takže můžu poskytnout překladatelské práce převážně z angličtiny. Potom samozřejmě hlavně fyzická pomoc. Jet na místo, mluvit s těmi lidmi," popisuje studentka Barbora Hrabalová, jak dokáže pomoct uprchlíkům.

Právě Barbora je součástí dobrovolnického týmu, do kterého už se přihlásily desítky studentů.

„Jsme schopní pokrýt spoustu věcí. Je tady právnická fakulta, takže jsou možné právnické rady. Je tady politologie, psychologie. Každý z těch studentů je schopný poskytnout nějakou schopnost, která se dá využít. Pokud by měli pocit, že ne, tak můžou pomoci fyzicky na místě. Organizovat sbírky a případně přispět materiálně," popisuje.

Migrantům má pomoct také humanitární tým odborníků, který univerzita složila ze svých zaměstnanců. Mezi desítkami akademiků budou psychologové, právníci, ale také geografové nebo politologové.

Čtěte také

„Jsou to lidé z kateder, většinou odborníci na jednotlivá témata podle toho, jak je celý ten plán rozepsán. Budeme se vídat, předpokládám, za klidové situace jednou za semestr. Tam je ale důležité to, že budeme vědět kde a na koho z nás se obracet za určitých okolností," říká prorektor Univerzity Palackého Petr Bilík.

„Není vždy nutné řešit zdravotnickou pomoc, je někdy zapotřebí řešit právní pomoc. To znamená, že dost často se bude ten problém týkat jenom jednoho z nás," říká Bilík.

Olomoucká univerzita vyhlásila také sbírku hraček pro děti uprchlíků. Věci můžete přinést kdykoliv do univerzitního obchodu UPoint na Horním náměstí. První várku hraček odvezou migrantům pracovníci univerzity v pátek do Maďarska.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio