Ve věku 90 let zemřel bývalý mluvčí Charty 77 a rektor UK Radim Palouš

Zemřel první polistopadový rektor Univerzity Karlovy Radim Palouš. Bylo mu 90 let. Byl jedním z představitelů Občanského fóra a mluvčím Charty 77.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor Radim Palouš, první polistopadový rektor Univerzity Karlovy

Profesor Radim Palouš, první polistopadový rektor Univerzity Karlovy | Foto: David Němec

Radim Palouš se podílel také na reformě vysokého školství. Hodně cestoval a přednášel v Evropě, v Americe i v Asii. Za celoživotní přínos získal Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

V mládí byl vedoucím skautského oddílu, v době protektorátu byl totálně nasazen a po válce vystudoval filozofii na Filozofické fakultě UK. Za své politické přesvědčení byl v 50. letech pronásledován a dostal zákaz vyučovat. Studentům totiž vysvětloval svůj názor na stalinské čistky.

V 60. letech se začal výrazněji věnovat filozofii výchovy a zabývat se dílem Jana Amose Komenského. Komenského dílo spolu s profesorem Janem Patočkou pro českého čtenáře v podstatě znovu objevil.

V 70. letech pořádal ilegální bytové filozofické semináře a mezi prvními podepsal Chartu 77. Po propuštění z Univerzity Karlovy se živil jako topič a publikoval v samizdatu a v zahraničí.

V roce 1982 byl mluvčím Charty 77, ve druhé polovině 80. let patřil mezi neoficiální poradce Františka kardinála Tomáška. V té době spoluzakládal Československý helsinský výbor a Hnutí za občanskou svobodu. V listopadu 1989 se podílel na ustavení Občanského fóra a jeho činnosti.

Spolu s ním byl u toho i jeho dlouholetý přítel a signatář Charty 77 Daniel Kroupa. Na Radima Palouše bude podle svých slov vzpomínat až do konce života.

„Radim Palouš byl úžasný člověk. On řídil jednání toho jádra Občanského fóra, pověřil ho tím Václav Havel. Vzpomínám si, jak jsme byli v Laterně Magice a najednou tam vypukla panika, že tam jsou estébáci, kteří nás přišli pozatýkat. S Radimem jsme tam stáli a já mu říkal, Radime, já se strašně bojím celou dobou a pořád se modlím. A on říkal, já taky,“ uvedl pro Český rozhlas Daniel Kroupa.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil Radima Palouše jako významného pedagoga, filozofa a člověka, který neváhal bojovat za své politické přesvědčení, přestože ho za to čekalo pronásledování. "Česká republika dnes přišla o další významnou postavu svých novodobých dějin,“ napsal ve své kondolenci.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme