Počet obyvatel Česka stoupl o 3200, podíl na tom mají hlavně cizinci

Počet obyvatel Česka stoupl na více než 10 milionů 541 tisíc. To je o 3200 lidí víc než v minulém pololetí. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Největší podíl na vzrůstu počtu obyvatel mají cizinci, kteří získali české občanství. Jde převážně o Slováky a Ukrajince.

Zároveň ale pořád platí, že v pololetí zemřelo víc lidí, než se jich narodilo. Počet narozených dětí se meziročně téměř nezměnil.

„Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu se živě narodilo 54 200 dětí. Počet zemřelých však převýšil počet živě narozených, a to o 3400,“ uvedla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Takovýto trend demografové předpovídají i do budoucna.

„V následujících desetiletích je očekáván takzvaný přirozený úbytek obyvatel, tedy bude více zemřelých osob než narozených dětí. Generace, které se narodily ve 20. století, jsou totiž výrazně početnější než ty současné, a tedy počet zemřelých bude přirozeně růst,“ vysvětlila ve vysílání Českého rozhlasu demografka ČSÚ Michaela Němečková.

Nejvíce obyvatel podle ní tradičně ztrácí Moravskoslezský a Karlovarský kraj. „Svou roli zde jistě hraje ekonomická situace, dostupnost zaměstnání, podmínky životního prostředí, ale také aktuální skladba obyvatel – tedy kolik je tam osob v seniorském věku,“ upozornila Němečková.

Nejvíce nových obyvatel pak tradičně získávají Praha a Středočeský kraj.

Helena Šulcová, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme