Za výpověďmi proti Berbrovi může být boj o peníze, naznačil předseda FAČR Pelta

V českém fotbale může všechno souviset se vším. Předseda FAČR Miroslav Pelta dal v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu do souvislosti výpovědi rozhodčích, kteří mluví o diktátorském chování a o překračování pravomocí ze strany místopředsedy Romana Berbra, a iniciativu na osamostatnění profesionálních soutěží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Mám různé indicie a byl bych nerad, kdyby to byla pravda. Je tady boj o osamostatnění ligy a pan Berbr zastupuje výkonnostní fotbal a předložil smlouvu, u které druhá strana vidí, že je pro ligu nevýhodná. Ale neříkám, že to všechno souvisí se samostatností ligy, a doufám, že to tak není,“ prohlásil Pelta v Radiožurnálu.

„Můj osobní názor je takový, že tyto věci souvisí. Historie nás učí, že v českém fotbale se věci nedějí úplně samovolně,“ říká sportovní novinář ze serveru Aktuálně.cz Luděk Mádl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Širší souvislosti aktuálních problémů v českém fotbale vysvětlel Janu Pokornému sportovní novinář Luděk Mádl

Aktéři dění okolo výpovědí sudích ale souvislost popírají. „Rozhodčí říkají, že s tím nemají nic společného. Pan Dušan Svoboda ze Sparty říká, že rozhodčího Kovaříka k ničemu neponoukal,“ vysvětluje novinář.

Souvislost, kterou naznačil i předseda FAČR, se týká iniciativy prvoligových klubů na osamostatnění profesionálních soutěží, kterou prosazuje místopředseda za profesionální soutěže a člen představenstva Sparty Dušan Svoboda.

„Roman Berbr jim v minulém měsíci poslal protinávrh. Jeho podstatou je nadefinovat, jak by se měly rozdělit finanční toky. Jde o peníze od ministerstva školství a ‚loterijní peníze‘, které chodí přes ČOV. Podle návrhu Romana Berbra by z těchto zdrojů kluby nedostaly ani korunu,“ zjistil z návrhu Luděk Mádl.

Další položkou je rozdělení prostředků, které uhraje reprezentace, která například za účast na Euru 2016 inkasuje 12 milionů eur.

Jde i o obsazení administrativy. V současném 13členném výkonném výboru FAČR má liga momentálně čtyři členy. Po vyhlášení samostatné ligy by měli zůstat pouze dva.

Jan Pokorný, Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme