Český rozhlas rozdělí Nepálu více než 9 milionů

11. září 2015

Český rozhlas pošle na pomoc Nepálu, který zasáhlo ničivé zemětřesení, zhruba devět a půl milionu korun. Finance získal díky veřejné sbírce, do které letos na jaře štědře přispěly tisíce jeho posluchačů. Vzhledem k nečekané výši vybrané částky pomohou Českému rozhlasu s rozdělením finanční pomoci na konkrétní projekty dvě neziskové organizace – Namasté Nepál a Člověk v tísni.

„Okamžité rozdělení finanční pomoci Nepálu bohužel zbrzdily místní klimatické podmínky, konkrétně období monzunových dešťů. Potíže nám způsobila také nepálská administrativa, která podmínky pro poskytnutí pomoci tamním obyvatelům komplikovala. Nyní by však již nic nemělo bránit tomu, aby se výtěžek sbírky využil na humanitární pomoc konkrétním vesnicím, které zemětřesení téměř srovnalo se zemí,“ uvedl Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Nyní bude obyvatelům poskytnuta především okamžitá pomoc před nadcházející zimou. S rozdělením a využitím pomoci pomohou Českému rozhlasu dvě humanitární organizace. První z nich bude Namasté Nepál, se kterou byla sbírka „Pomáhejte s námi Nepálu“ letos na jaře organizována.

„Naše nezisková organizace má více než deset let zkušeností s pomocí v této oblasti a dokázala zde realizovat již několik staveb. Nyní se budeme moci zaměřit například na rekonstrukci škol v postižených oblastech, především ve vesnici Simthalí,“ řekl Tomáš Beránek ze spolku Namasté Nepál.

Vzhledem k nečekané výši vybrané částky pomůže Českému rozhlasu s organizováním pomoci i společnost Člověk v tísni. „Rádi bychom pomoc nasměrovali také do vesnice Selang. Žije zde asi 500 rodin, které naši pomoc potřebují. Poskytli bychom jim dočasné přístřešky, díky nimž by přečkaly zimu. Dále bychom se zaměřili na humanitární materiál, jako jsou kamna, matrace či přikrývky,“ uvedl Petr Drbohlav ze společnosti Člověk v tísni.

Na sbírce Pomáhejte s námi Nepálu se podílely s velkým nasazením desítky zaměstnanců Českého rozhlasu – od techniků až po zpravodaje či moderátory. Podpořila ji také řada známých osobností – sportovců či herců. Nadační fond Českého rozhlasu zřídil speciální konto pro dary přes bankovní účet, kam mohli lidé přispívat. Přispět bylo možné i formou DMS nebo kontaktováním speciálního call centra. Všechny informace o sbírce jsou k dispozici na internetových stránkách pomahejtesnaminepalu.cz.

Spustit audio