'Císař' slaví 70 let. Beckenbauer vyhrál MS jako hráč i trenér

Úspěšný německý fotbalista, trenér i funkcionář Franz Beckenbauer dnes slaví sedmdesáté narozeniny. Ve své době byl nejslavnějším liberem a získal přezdívku „Císař.“ Ve fotbale se pohybuje dodnes a je jedním z posledních zastánců Seppa Blattera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer | Foto: fotbalportal.cz

Franz Beckenbauer je jedním z těch mála fotbalistů, kteří měli úspěchy během všech angažmá. Všude byl navíc klíčovou postavou. S Bayernem Mnichov postoupil do Bundesligy a jako kapitán ho dovedl k prvním čtyřem titulům i třem triumfům v Poháru mistrů, což je předchůdce dnešní Ligy mistrů. A samozřejmě byl kapitánem reprezentace.

Beckenbauer je vedle Brazilce Mária Zagalla jediným fotbalistou historie, který vyhrál mistrovství světa jako hráč i trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenérskou i funkcionářskou kariéru Franze Beckenbauera připomněl reportér ČRo Jan Suchan

„Zlepšovali jsme se každým zápasem, až jsme se dostali na úroveň Nizozemska. To vstupovalo do turnaje jako favorit a od začátku hrálo velmi dobře, ale ve finále jsme si byli rovni," hodnotil Beckenbauer finále MS v roce 1974, kde byli západní Němci nakonec lepší než Nizozemci v čele s Johanem Cruijffem.

Zlatem doplnil kapitán Beckenbauer svou medailovou sbírku z předchozích turnajů – stříbrného z roku 1966 a bronzového o čtyři roky později.

Také jako trenér Německa, ještě bez potřebné licence, začal druhým místem a v roce 1990 se dočkal i vysněného titulu.

„Odehráli jsme dobře všech sedm zápasů, ne pouze jeden. Za celý turnaj jsme se nedostali do žádného výkonnostního údolí a musím říct, že nikdo si nezasloužil titul mistra světa víc než Německo,“ prohlásil v roce 1994 na adresu svých svěřenců.

Franz Beckenbauer uspěl i jako šéf organizačního výboru mistrovství světa 2006 a do historie vstoupil také jako inovátor. Byl vůbec prvním, kdo hrál na pozici libera, tedy středního obránce s ofenzivními výlety, a byl nebezpečnější než řada útočníků.

Patřil také mezi fotbalové misionáře ve Spojených státech a výjimečný je i tím, že dodnes jako snad poslední velká osobnost podporuje prezidenta Mezinárodní fotbalové federace Seppa Blattera, odcházejícího kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme