Senátoři chystají novelu autorského zákona, chtějí zrušit poplatky za lidové písně

Folklorní kapely a soubory možná nebudou muset platit autorské poplatky za produkci lidových písní, jejichž autor je neznámý. Změnu má přinést senátorská novela autorského zákona. Měla by také zbavit pořadatele folklorních akcí povinnosti vyplňovat formuláře Ochranného svazu autorského (OSA).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soubor písní a tanců Jiskra z Plzně

Soubor písní a tanců Jiskra z Plzně | Foto: archiv Souboru písní a tanců JISKRA

Návrh senátoři představili na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.

„Lidová písnička nemá autora. Je absurdní, aby za ni OSA vybírala peníze, nebo nutila pořadatele folklorních akcí, aby deset dnů předem posílali seznam písní, které bude například na hodech hrát místní cimbálová muzika," vysvětluje senátor Ivo Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele autorského zákona debatují senátor Ivo Valenta a Petra Žikovská z Ústavu autorského práva Právnické fakulty UK

Jeho návrh podpořili mimo jiné předseda senátního výboru pro regionální rozvoj Miloš Vystrčil a místopředseda tohoto výboru Martin Tesařík. Valenta proto věří, že se pro návrh podaří najít širokou podporu.

Novela má podle Vystrčila zpřesnit současný stav a pomoci nejen folkloristům, kteří by už nebyli zatěžováni povinnostmi vůči OSA. Tesařík podle svého vyjádření doufá, že návrh podpoří produkci lidových písní, a pomůže tak zachovat kulturní dědictví.

Petra Žikovská z Ústavu autorského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy se ale obává, že by novela mohla způsobit spíše komplikace a zmatek na straně umělců, místo úlevy v papírování.

„Třeba písnička Vínečko bílé není lidová písnička a takových písniček, o kterých si lidé myslí, že to jsou lidovky, ale lidovky to vlastně nejsou, je hodně. A tím, že se posílaly ohlášky na OSU, tak se tohle vždycky vyřešilo, OSA napsala, co je lidové a co není,“ uvádí příklad.

Senát by mohl návrh začít projednávat v nejbližších týdnech, tedy už na zářijové schůzi horní komory.

ČTK, Pavel Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme