Lila Downs: Balas y Chocolate

14. září 2015

Zpěvačka Lila Downs je smíšeného původu: její otec byl britsko-americkým filmovým dokumentaristou, matka mexicko-indiánskou zpěvačkou z etnika Mixtec. Dětství strávila v Mexiku, později žila ve Spojených státech, na univerzitě v Minnesotě studovala zpěv a antropologii.

„Trvalo mi ale hodně dlouho, než jsem se sama rozhodla, že budu zpěvačkou,“ vzpomíná Lila Downs. Zpočátku byly její hlavní motivací příběhy a písně z rodného kraje - její hudba čerpá z indiánských tradic Mixtéků i z mexického venkovského žánru ranchera - což jsou balady o nešťastné lásce, samotě a touze, které se zpívají v mexických barech, zvaných cantina.

Před třinácti lety se objevila ve filmu Frida, který je životním příběhem významné mexické výtvarnice. „Když jsem Fridu objevila jako studentka, byla pro mě velkou inspirací. Začala jsem se zajímat o její život, identifikovala jsem se s ní, protože reprezentovala Indiány, i když byla původem Evropanka.“ vzpomíná Lila Downs. Její nové album vyšlo letos na jaře pod názvem Balas y Chocolate, Střelivo a čokoláda. Působivá obálka zachycuje zpěvačku v jejím domovském kraji Oaxaca, v pozadí se tyčí hory, a v nejbližším okolí zcela jistě najdeme mexickou cantinu, v níž se čepuje tequila.

03469660.jpeg

Latinská Amerika je hudebně bohatý region s desítkami vzájemně se prolínajících stylů. Pro mnohé bude jistě překvapením, že v Mexiku se setkáme s vlivem dechových hudeb ze střední Evropy, což má historický důvod. Před stopadesáti lety vládl v Mexiku monarcha narozený ve Vídni, mladší bratr habsburského císaře Františka Josefa, který si nechal na svůj dvůr přivést vojenskou kutálku z Rakouska. Následky slyšíme i z posledního alba zpěvačky Lily Downs.

Mezi latinskoamerickými zeměmi probíhá čilá výměna hudebních vlivů: rytmus cumbia se původně zrodil v Kolumbii, ale později domácněl prakticky ve všech latinskoamerických zemích - včetně Mexika. Na své poslední album si Lila Downs přizvala jednoho z nejslavnějších kolumbijských zpěváků, rockera známého jako Juanes, který se před lety prosadil s heavymetalovou kapelou Ekhymosis.

V dnešní Mozaice uslyšíte například tyto skladby: Mano Negra, Una Cruz De Madera, La Patria Madrina, Las Casas De Madera.

Spustit audio