Britská Labour Party si do svého čela zvolila socialistu Corbyna. Hned v prvním kole

Poslanec Jeremy Corbyn se stal předsedou britské Labour Party. Labouristé ho 59,5 procenty zvolili již v prvním kole. Šestašedesátiletý socialista Corbyn původně kandidovat nechtěl a jeho nominace přišla na poslední chvíli. Od členské základny sice nyní získal silný mandát, spekuluje se ale, že může čelit rebelii uvnitř strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn

Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn | Zdroj: Reuters

Vítězství Jeremyho Corbyna se s největší pravděpodobností bude analyzovat ještě hodně dlouho.

Corbyn zřejmě uspěl díky tomu, že neustále útočil na pokračování politiky úsporných opatření. Tím dokázal nadchnout i mladé lidi. Uspěl také díky tomu, že nabízel a nabízí nový styl dělání politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se naprostý outsider stal novým předsedou labouristů, vysvětluje zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Nový předseda Labour Party chce mnohem víc utvářet stranickou agendu podle konkrétních požadavků a názorů členské základny. Nabízí politiku bez kompromisu, politiku bez kravaty, kterou sám ostatně nikdy nenosí.

Jeremy Corbyn se stal předsedou labouristické strany už v prvním kole. Získal 59,5 procenta odevzdaných hlasů, to znamená víc, než získal Tony Blair při svém vítězství v roce 1994. V čele Labour Party nyní vystřídá Eda Milibanda, který odstoupil po neúspěchu labouristů v květnových parlamentních volbách.

Příznivec znárodňování a pacifista

Corbyn sám sebe označuje za demokratického socialistu. Je to člověk, který chce třeba vracet do debaty možné znárodňování některých klíčových segmentů britského průmyslu.

Jeremy Corbyn je také přesvědčený pacifista a velký odpůrce Severoatlantické aliance. Není ani příliš velký sympatizant Evropské unie, současně ale nechce být tím, kdo povede kampaň labouristů za odchod z unie.

Část strany kolem bývalého premiéra Tonyho Blaira před vítězstvím Corbyna ostře varovala. Labouristům údajně pod jeho vedením hrozí rozštěpení a hlavně prý s tímto kandidátem na post premiéra nebude mít strana šanci vyhrát parlamentní volby.

„Bude to mít nesmírně těžké. Získal sice velmi silný mandát od členské základny, ale spekuluje se tady o tom, že bude čelit určité rebelii a nespokojenosti z řad poslanců Labour Party,“ dodává zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek.

A první reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Jen pár hodin po Corbynově triumfu už následovala lavina rezignací na funkce ve stínovém kabinetu labouristů. Maximální pomoc a podporu naopak nabídl svému nástupci v čele Labour Party její expředseda Miliband.

Vzestupu Jeremyho Corbyna už během kampaně věnovala velkou pozornost i média. Pomohla tím zastínit další kandidáty na post předsedy - Yvette Cooperovou, Liz Kendallovou a Andyho Burnhama.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme