Jižní Morava žije slavnostmi vína. Ty tradiční navštěvují každoročně desetitisíce lidí

Desetitisíce lidí o víkendu míří na jižní Moravu na vinařské slavnosti. Ochutnat moravské víno včetně prvních výsledků z letošní sklizně mohou lidé třeba v Uherském Hradišti, v Mikulově nebo ve Znojmě, akcí spojených s vínem však lze v těchto dnech najít mnohem víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znojemské vinobraní

Znojemské vinobraní | Zdroj: ČTK

Na „Slovácké slavnosti vína a otevřených památek“, jak se akce plným názvem jmenuje, přijely do Uherského Hradiště desítky tisíc lidí.

Mezi nabízenými víny mohou objevit třeba novinku ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích. Odrůda Mery – zkřížený Muškát moravský s odolnou maďarskou odrůdou – je podle ředitele stanice a přírodovědce Zdeňka Habrovanského výsledek jedenáctileté práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Pálavském vinobraní v Mikulově natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

„To dítko je takové mírně aromatické, je mírně polopozdní až pozdní a má svěží kyselinku. Ale má pevnou slupku, takže ji nenapíchávají vosy,“ vylíčil Habrovanský.

Ochutnávat mohou lidé také ve Znojmě, tamní Historické vinobraní nabízí až sedmdesát druhů vín od sedmnácti vinařů.

I do Znojma míří desítky tisíc lidí. Pro ty, kteří přijíždějí opakovaně, bude letos novinkou vinný trh nebo soutěž v poznávání vína.

„Návštěvníci budou poznávat víno všemi smysly, šesti smysly, aniž by víno ochutnali. Ochutnají ho až jako bonus za to, že zvládnou ty úkoly, které jsme pro ně připravili,“ poznamenal ředitel Znojemské besedy František Koudela.

Za vínem návštěvníci tradičně jezdí také do Mikulova, kde se koná Pálavské vinobraní. I v tomto případě se jedná o hojně navštěvovanou akci. V průměru si ji každoročně nenechá ujít asi 45 tisíc lidí a vypije se při ní 90 hektolitrů burčáku a několik stovek litrů vína.

Také letos budou mít vyznavači vína z čeho vybírat. „Kromě vinařského městečka, kde se budou prezentovat místní vinaři v počtu pětadvaceti, tak máme obrovskou degustaci na zámku, kde bude přes 400 vzorků vína od padesáti vinařů,“ uvedla k letošnímu, již 68. ročníku akce, místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová.

K vinobraní v Mikulově patří také desítky hudebních vystoupení, řemeslný jarmark, krojovaný průvod nebo třeba mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně.

„Je to taková oslava té celoroční práce, jsou to takové ty vinařské dožínky a myslím si, že široká veřejnost by měla vědět, že ta láhev burčáku nám neroste přímo na tom keři, ale že se to musí okopat a celoročně obdělávat. Právě ty tradice k tomu slouží, abychom vyzdvihli tu celoroční práci a to úsilí,“ dodal starosta Mikulova Rostislav Koštial.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme