Zeman zřejmě nebude vetovat zákon o ochraně přírody kvůli parkům, řekl Brabec

Miloš Zeman zřejmě nebude vetovat novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která mimo jiné upravuje pravidla pro národní parky. Po jednání s prezidentem v Lánech to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Brabec prý prezidenta ujistil, že jeho návrh neobsahuje žádné rozšíření bezzásahových zón, což Zeman v minulosti kritizoval v souvislosti se zákonem o Šumavském národním parku. Toho se také mělo případné veto týkat.

„Jsem velmi rád, že jsem, myslím, u pana prezidenta obhájil to, že návrh zákona je vyvážený, že není ideologický ani na jednu ani na druhou stranu, že má v sobě princip pokory vůči přírodě. To znamená nechat několik desítek let na to, ať příroda sama ukáže, co umí, a toto pan prezident ocenil. Tedy jak to moratorium, tak i to, že to dává určitý větší prostor šetrnému turismu,“ uvedl Brabec.

S prezidentem se ministr rovněž bavil o čerpání peněz z operačního programu Životní prostředí, o programu Zelená úsporám, o kotlíkových dotacích nebo o prolomení těžebních limitů.

Za dotační programy Brabce prezident podle ministrových slov chválil, naopak u prolomení limitů se zcela neshodli.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byla dnešní schůzka spíš „informační záležitost“. „Kdy se sdělovaly vzájemně názory za účasti expertů, kteří tvoří expertní tým pana prezidenta,“ řekl Ovčáček Českému rozhlasu.

Brabec Zemanovi přivezl jako dar lípu, kterou prezident v neděli zasadí v lánském parku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme