OBRAZEM: Českem projíždí konvoj amerických vojáků, cílem je cvičení NATO v Maďarsku

Do České republiky už dorazil kompletní konvoj americké armády, který míří na cvičení do Maďarska. Přijel v šesti kolonách, které od Rozvadova míří do Vyškova.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září | Foto: Olga Štrejbarová

První kolona překročila českou hranici u Rozvadova na Tachovsku v neděli ráno před devátou hodinou, poslední pak zhruba ve tři odpoledne.

Celý konvoj má okolo 150 aut, včetně obrněnců Stryker, a 550 vojáků. Je tedy větší než ten, který projel Českem na přelomu března a dubna. Vojáky doprovází i česká vojenská policie. Průjezd konvoje cestou sledují desítky lidí.

Podle mluvčího armády Jana Šulce se má konvoj skládat ze šesti částí.

„Mezi každým z těchto proudů bude vždy hodinová mezera tak, aby nebyla ovlivněna ostatní doprava a zachována bezpečnost. První kolona by podle plánu měla vstoupit na naše území zhruba v devět hodin ráno,“ doplňuje Šulc.

Přesná trasa vede přes Rozvadov, Ostrov u Stříbra, Prahu, Bernartice, Brno až do Vyškova, kde budou vojáci nocovat. Poslední vůz by tam měl dorazit ve 22 hodin.

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září | Foto: Olga Štrejbarová

Konvoj amerických vojáků v Česku 13. září 2015 | Foto: ČTK

Konvoj amerických vojáků v Česku 13. září 2015 | Foto: ČTK

Vyškovské kasárny jsou na takový počet vojáku připraveny, potvrdila mluvčí areálu Monika Nováková.

„My vlastně máme zkušenost už z jara, kdy projížděla tak zvaná Dragounská jízda. Jsme největší centrum výcviku armády České republiky a máme kapacity na zvládnutí takovéhoto počtu vojáků i kusů techniky.“

Setkání s veřejností ale Američané neplánují, lidé se do kasáren nedostanou.

„Určitě se samozřejmě můžou podívat na to, jak konvoj projíždí kolem kasáren, ale přímo v kasárnách žádné ukázky nebudou organizovány. Přesunují se na cvičení, jde opravdu čistě o technický průjezd přes naši republiku,“ upozorňuje Monika Nováková.

Jednotky budou přes Českou republiku projíždět po celý den. První část konvoje dorazila do Vyškova kolem šesté odpoledne, poslední se očekává kolem půlnoci. V pondělí ráno pak bude konvoj pokračovat po dálnici D1 na Brno a pak po D2 na hraniční přechod Lanžhot.

Konvoj amerických vojáků v Česku 13. září 2015 | Foto: ČTK

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme