Během prázdnin vykradli zloději přes 1200 bytů, to je ale o čtvrtinu méně než loni

Nepříjemný návrat z dovolené letos zažila více než tisícovka rodin. U dveří bytu nebo domu lidé zjistili, že je vykradli zloději. Ti si většinou odnášejí elektroniku, starožitnosti nebo oblečení. Výjimkou ale není ani topení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloděj vykradl nejméně 20 domů na Boskovicku

Zloděj vykradl nejméně 20 domů na Boskovicku | Foto: Policie ČR

Podobnou zkušenost má i paní Helena z Prahy. Naštěstí jí zloději neukradli příliš velké cennosti.

„Neměli asi moc času, takže mi toho nebylo tolik vzato, televize, starý mobil a starý foťák. Nejhorší ale na tom všem je ten pocit, že vám v bytě někdo chodí, že se vám hrabe ve věcech. Na nic se zatím nepřišlo, nevím, kdo to je,“ vypráví Helena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíc vykradených bytů a domů eviduje Praha nebo Středočeský kraj, nejméně pak Vysočina a Zlínský kraj

Policie přiznává, že pachatele dopadne asi jen ve čtvrtině případů. Objasněnost krádeží dlouhodobě nestoupá, počty vykradených bytů přes letní prázdniny ale meziročně klesají.

„Letos jsme evidovali 1202 případů, minulé prázdniny to bylo 1549, to znamená, že jsme zaznamenali mírný pokles. Tento pokles je trvalý v průběhu deseti let a každý rok zaznamenáváme menší procento vloupání,“ popisuje mluvčí policejního prezidia David Schön.

Nejvíc bytů nebo rodinných domů zloději vykradli v Praze a ve Středočeském kraji. Naopak nejméně případů řešili policisté na Vysočině a ve Zlínském kraji. Pachatelé ale kradou i na stavbách.

„Velkým lákadlem pro zloděje jsou i novostavby, které ještě nejsou obydlené, tam se často ztrácí stavební materiál, ale třeba i nainstalované topení, kuchyňské linky, vestavěné spotřebiče,“ vypočítává David Schön.

Zlodějům hrozí až desetiletý trest vězení.

Anna Maňourová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme