Uběhlo 10 let od smrti Michala Velíška, jeho hrdinský čin dodnes připomíná speciální ocenění

Letos po desáté nadace ADRA udělí cenu Michala Velíška za hrdinské činy. Ocenění připomíná střihače Michala Velíška. Ten si 13. září 2005 na pražském Karlově náměstí všiml ženy, kterou někdo obtěžoval. Když Michal Velíšek zasáhl, muž ho postřelil. Velíšek později v nemocnici zemřel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška

Ženou, které se Michal Velíšek osudného dne zastal, byla Eliška S.

„Tahle událost jde se mnou v každodenním životě ve smyslu toho, že se snažím všímat okolí, vnímat ho a pokud je potřeba, tak nějakým způsobem pomoct,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eliška S., které se Michal Velíšek zastal a pravděpodobně jí zachránil život, se dnes přímo podílí na udělování Cen Michala Velíška

Dnes se Eliška přímo podílí na udělování Cen Michala Velíška.

„Před dvěma lety jsem přijala nabídku, abych vstoupila do výboru. Jsem členem výboru, který vybírá z nominací ty tři hlavní účastníky, o kterých potom veřejnost hlasuje,“ dodává.

Ocenění může získat každý, kdo ve snaze zachránit něčí život riskuje ten svůj a přitom není profesionální záchranář, hasič nebo třeba policista. Ceny Michala Velíška by taky měly všem připomínat, aby nebyli ke svému okolí lhostejní.

„Je potřeba pomáhat, je potřeba se dívat kolem sebe, bohužel i za cenu toho, že můžeme zaplatit tu nejvyšší daň,“ myslí si Eliška.

Střihač televize Nova Michal Velíšek se 13. září 2005 neváhal zastat neznámé mladé ženy před násilníkem, třebaže měl sám v kočárku ani ne roční dcerku. Při tomto činu byl postřelen a následně v nemocnici zemřel. Od té doby jsou každoročně oceňováni děti, muži a ženy, lidé různých povolání, věku, odlišných životních zkušeností i názorů, kteří projevili podobnou odvahu jako Michal Velíšek.

V podobném duchu význam Ceny Michala Velíška komentoval i Vítězslav Vurst, čestný předseda správní rady nadace Adra, která ceny uděluje.

„Dívejte se také kolem sebe proto, abyste dokázali poděkovat lidem, kteří nejsou lhostejní. Obyčejně hodně mluvíme o věcech negativních a málo děkujeme, naučme se vyjadřovat i vděčnost,“ vzkázal.

Loni cenu in memoriam získal mladík Petr Vejvoda. Šestnáctiletý student zemřel při útoku ve škole ve Žďáru nad Sázavou, když bránil svoji spolužačku.

Nominace do desátého ročníku Ceny Michala Velíška probíhá až do 13. října. Vítěz letošního ročníku pak bude známý 2. prosince.

Anna Maňourová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme