Zlatého lva v Benátkách získal film venezuelského režiséra Vigase

Zlatého lva za nejlepší film si z letošního mezinárodního filmového festivalu v Benátkách odváží drama Desde allá, Zdaleka, venezuelského režiséra Lorenza Vigase. Oznámila to porota, v jejímž čele letos stanul mexický režisér Alfonso Cuarón. Snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika, nezískal v konkurenci dalších 20 soutěžních titulů žádnou hlavní cenu, obdržel ale vedlejší ocenění P. Nazareno Taddei Award.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatého lva v Benátkách získal film venezuelského režiséra Vigase

Zlatého lva v Benátkách získal film venezuelského režiséra Vigase | Zdroj: Reuters

Vítězný venezuelsko-mexický film vypráví o neobvyklém vztahu mezi padesátiletým mužem a mladíkem z ulice a na letošním 72. ročníku prestižní filmové přehlídky patřil mezi favority.

Vigas ocenění věnoval své vlasti, která prochází obdobím hluboké politické a ekonomické nestability.

„Máme ve Venezuele úžasné příběhy, které chceme vyprávět. Máme skvělé začínající režiséry. Jsem si jistý, že po celém světě uvidíme ještě mnoho venezuelských filmů. Měli jsme nějaké problémy, jsme ale velmi optimističtí,“ prohlásil Vigas.

Stříbrného lva za nejlepší režii získal Argentinec Pablo Trapero s krimi El Clan, Klan. Velkou cenu poroty si z nejstaršího filmového festivalu světa odvážejí režiséři animovaného snímku Anomalisa Charlie Kaufman a Duke Johnson.

Nejlepším hercem byl jmenován Francouz Fabrice Luchini za roli ve snímku L'Hermine, Hranostaj, kde hraje soudce potkávajícího svou bývalou lásku. Režisér a scénárista tohoto snímku Christian Vincent si odnesl ocenění za nejlepší scénář.

Italka Valeria Golinová získala ocenění pro nejlepší herečku za výkon v experimentálním rodinném dramatu Per amor vostro, ve kterém ztvárnila osudem zkoušenou Neapolitánku.

V Praze se natáčela Paříž

Mezi 21 soutěžními filmy byl i snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika. Film, který natočil Francouz Xavier Giannoli, je inspirován životem operní pěvkyně Florence Fosterové Jenkinsové. Snímek se loni natáčel mimo jiné v Praze, která tak suplovala Paříž.

Na benátské přehlídce získal cenu P. Nazareno Taddei Award, která byla pojmenována po otci Nazarenovi Taddeiovi (1920-2006), jezuitském knězi, jenž byl rovněž významným italským lingvistou a publicistou.

Taddei se věnoval také psaní o filmu. V roce 1960 byl italskou katolickou církví pověřen posudkem na film Federica Felliniho Sladký život, který v katolických kruzích vzbuzoval nevoli. Taddei film obhájil a tvrdil, že jeho hlavním tématem je milost.

Festival na ostrově Lido zahájila 2. září projekce nesoutěžního americko-britského horolezeckého dramatu Everest, jehož režisérem je Islanďan Baltasar Kormákur. Během uplynulých 11 dnů se na premiérách či před objektivy fotoaparátů objevili například hollywoodští herci Jake Gyllenhaal a Johnny Depp, americká herečka Elizabeth Banksová nebo britská herečka Tilda Swintonová.

Zlatý lev | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme