Elton John by si rád promluvil s Putinem o právech homosexuálů v Rusku

Známý britský zpěvák Elton John by se rád setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a promluvil si s ním o jeho ‚směšných‘ názorech na práva homosexuálů. Zpěvák to podle serveru BBC řekl během návštěvy na Ukrajině, kterou také vyzval k větší toleranci vůči sexuálním menšinám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elton John na návštěvě Ukrajiny

Elton John na návštěvě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Rusko v červnu 2013 schválilo kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Elton John tento krok podrobil kritice a Putinův postoj ke gayům označil za předpojatý a směšný.

„Rád bych se s Putinem setkal,“ řekl zpěvák. „Nejspíš je to bláhové. Možná se mi pak vysměje za zády a označí mne za úplného idiota,“ dodal.

Elton John se na Ukrajině sešel s prezidentem Petrem Porošenkem a vyzval Ukrajinu k větší podpoře lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Na setkání s ukrajinskými podnikateli prohlásil, že politiky směřující k utlačování těchto občanů brzdí hospodářský rozvoj. Vyzval rovněž podnikatele, aby těmto občanům neupírali pracovní příležitosti.

Zpěvák na setkání podle agentury AP poukázal na studie, které ukazují, že rozvíjející se ekonomiky chránící práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů mají vyšší hrubý domácí produkt na obyvatele.

„Být tolerantní tak pro novou Ukrajinu není pouze morálně správná věc, ale také chytrá věc,“ prohlásil Elton John.

O potřebě budování tolerantnější společnosti podle Eltona Johna vypovídá, že se červnový ‚pochod rovnosti‘ v Kyjevě neobešel bez incidentů. Pochod asi 300 homosexuálů napadali radikálové. Zranění utrpělo devět policistů, 25 výtržníků bylo zatčeno.

Elton John koncem loňského roku uzavřel sňatek se svým partnerem Davidem Furnishem poté, co před devíti lety vstoupili do registrovaného partnerství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme