Do Maďarska dorazilo během jediného dne přes 4300 uprchlíků

Maďarsko zaznamenalo v sobotu na hranicích se Srbskem nový rekord v podobě příchodu 4330 migrantů během jediného dne. Předchozí rekord z minulého čtvrtka činil 3601 běženců. Oznámila to dnes agentura AFP. Drtivá většina uprchlíků míří z Maďarska přes Rakousko do Německa. Jen na mnichovské hlavní nádraží do sobotního večera podle agentury Reuters dorazilo 9200 běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Maďarsku po překročení maďarsko-srbské hranice

Uprchlíci v Maďarsku po překročení maďarsko-srbské hranice | Zdroj: Reuters

Jen do Mnichova v sobotu dorazilo 12 200 uprchlíků, čímž se město ocitlo na "samém pokraji možností" postarat se o tyto lidi, uvedl mluvčí místní policie.

Během dneška se úřady budou snažit co největší počet uprchlíků přepravit z bavorské metropole do středisek v dalších částech země, aby udělali místo nově příchozím.

Nové rekordy padají uprostřed sporů, jak se vypořádat s přílivem lidí, většinou ze Sýrie, prchajících před násilím a chudobou. Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, po které běženci proudí především do Německa a Švédska. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175 tisíc migrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V průměru 4000 tisíce uprchlíků denně projde přes maďarsko-srbskou hranici. Situaci tam sleduje reportér Dalibor Zíta

Premiér Viktor Orbán chce příliv běženců do země zastavit pohraničním plotem, který vzniká na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem. Policistům mají více než čtyři tisícovky vojáků pomoci prosadit přísnější protiimigrační zákony, které začnou platit od úterý 15. září. Trestné bude překonávání plotu a více bude postihováno též pašeráctví lidí.

Způsob, jakým se Budapešť snaží s tisícovkami uprchlíků vypořádat, však budí kritiku, zejména po zveřejnění záběrů, na nichž bylo vidět policisty, jak uprchlíkům házejí jídlo, prý jako zvířatům.

V sobotu rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal maďarské zacházení s uprchlíky k nacistickým deportacím. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tyto výroky odmítl jako lživé a nechal si předvolat rakouského velvyslance.

Většina uprchlíků chce z Maďarska odjet do Rakouska a dále do Německa, avšak úřady je nejprve chtějí odvézt do táborů, aby mohli být zaregistrováni. To mnoho uprchlíků odmítá v obavě, že by později mohli být do Maďarska vráceni z bohatších zemí na západě a severu kontinentu.

Maďarští vojáci u rozestavěného hraničního plotu, v pozadí procházejí uprchlíci | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme