Houbaři nosí z lesa i slušné úlovky, tu pravou sezónu však teprve vyhlížejí

Díky srážkám v posledních letech nosí houbaři z lesů i slušné „úlovky“, o dobré sezóně se však zatím mluvit nedá. Zda přijde, bude záležet na počasí – musí zapršet a nesmí být zima. V tomto směru zní výhled meteorologů poměrně optimisticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřibovité houby nalezené na Královéhradecku

Hřibovité houby nalezené na Královéhradecku | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Měla jsem toho kilo čtyřicet, takže na to, že to bylo poprvé, a že jsme tam šly vlastně úplně jenom na zkoušku, dobrý,“ popisuje paní Dana svůj houbařský úspěch v lese u Starých Buků v Podkrkonoší.

Podobné nálezy nejsou výjimečné, jak o tom svědčí zprávy, které mykologové dostávají od houbařů. Jednomu muži z Vrchlabska se prý podařilo nasbírat dokonce deset kilo hub – především hříbků a podhříbků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o houbařské sezóně v Podkrkonoší natočila redaktorka Kateřina Kohoutová

Hřibovité houby lze v těchto dnech najít nejčastěji. „Můžeme najít zejména hřib smrkový, hřib kovář, ale už jsem viděla, že se objevuje třeba hřib hnědý, můžeme narazit i na kozáky, křemenáče,“ říká mykoložka Tereza Tejklová.

Stále to však ještě není ono. Houbám sice pomohly nedávné srážky, ale uvnitř lesů je po vyprahlých prázdninových dnech pořád ještě hodně sucho. Tomu je také třeba přizpůsobit houbařskou strategii.

„Vždycky je lepší houby hledat na vlhčích místech – jsou to různá údolí potoků, rokliny, prostě někde, kde se ta vlhkost drží,“ dodala Tejklová.

Na to, že nelze spoléhat plošně na nějakou oblast, upozorňuje i mykolog Jan Borovička. „Je velice ošemetné doporučovat jakoukoli lokalitu jakoby regionálně, protože ten růst je hrozně lokální,“ podotýká Borovička.

Aby se úroda zlepšila, je podle mykologů třeba, aby vydatně zapršelo a aby nebyla moc velká zima. V tom zní předpověď na nejbližší dny poměrně příznivě – týdenní předpověď ČHMÚ počítá s přeháňkami, bouřkami, i s vysokými teplotami.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme