Zavalil ho kamion a ochrnul. Nikdy se nevzdám, říká mladý hokejista Dominik Skořepa

Zatímco hokejisté Mladé Boleslavi dnes budou bojovat o extraligové body v Chomutově, sedmnáctiletý hokejový talent z Bruslařského klubu Dominik Skořepa svádí jinou bitvu. V pražském Motole se zotavuje z těžké autonehody. Jeho největším přáním je znovu se postavit na nohy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sílu a dobrou náladu dodávají Dominiku Skořepovi i talismany od kamarádů

Sílu a dobrou náladu dodávají Dominiku Skořepovi i talismany od kamarádů | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Jeli jsme na trénink z Nymburka do Boleslavi a naproti jedoucímu kamionu praskala pneumatika. Spadl na nás a zavalil,“ líčí osudný okamžik sedmnáctiletý mladík.

Po transportu vrtulníkem do Motala doktoři diagnostikovali Dominiku Skořepovi rozdrcený šestý obratel. Kůstky z něj se navíc zapíchly do míchy. „Brali mi proto štěp z boku, vymodelovali ho podle obratle a voperovali mi ho,“ přibližuje momenty z pražské nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dominik Skořepa věří, že jeho stav se bude jen lepšit. Nikdy se nevzdávat, prozrazuje svoji motto

Aktuálně ví, že další operace ho nečeká. Musí však počítat s náročnou rehabilitací. Na konci září ho čeká přesun do rehabilitačního zařízení v Kladrubech. Už teď ale dělá velké pokroky.

„Před operací jsem byl ochrnutý na celé tělo, po ní jsem pak mohl lehce zvednout ruce. Lepší se to, ale pomalu, je to běh na dlouhou trať. Momentálně se můžu sám najíst, zvednu ruce, prsty na pravé jakžtakž hýbu, na levé jen jedním. Teď se mi i začala hýbat noha,“ líčí.

V případě, jako je ten Dominika Skořepy, je důležitá psychika. Mladý hokejista nic nevidí černě. Neohlíží se zpět, ale snaží se dívat směrem dopředu. „Jsem smířený s tím, jak na tom jsem. Věřím, že můj stav bude lepší a lepší,“ říká odhodlaně,

V nemocnici má o zábavu postaráno. Denně cvičí a posiluje kolem čtyř hodin. Na speciálním přístroji simuluje postoj a chodí i šlapat na motomed.

V naději ho drží i talisman od kamarádky a motto, které si velmi často připomíná. „Nikdy se nevzdávat. Horší už to být nemůže,“ říká Dominik Skořepa. Sílu mu dodávají i jeho spoluhráči. Za všechny například Pavel Vajsejtl nebo Jiří Veselý.

Dominika Skořepu navštívil redaktor Radiožurnálu Pavel Peter | Foto: Pavel Petr

„Překvapilo nás, jak to bere. Bojuje. Je v pohodě. Bavíme se, jako by mu nic nebylo,“ shodují se.

Podporu má také od trenérů. Jedním z nich je bývalý extraligový obránce Boris Žabka. „To, jak se na svůj věk chová, je obdivuhodné. Jde uzdravení naproti. Už teď dělá pokrok. Takhle vyspělý člověk jako on, si to jedině zaslouží. Jsme za to všichni rádi a fandíme mu,“ nešetří chválou.

Ve snaze pomoct svému hráči založil Bruslařský klub Mladá Boleslav konto, kde je možné mladého sportovce finančně podpořit. V říjnu navíc hokejisté plánují uspořádat ve prospěch Dominika benefiční zápas.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme