Exhibice rychlostních kanoistů, to jsou vlny a zatáčky. Peklo, ulevil si Dostál

Jsou zvyklí jezdit celý život ve svém sportu rovně. Rychlostní kanoisté Martin Fuksa a Josef Dostál si ale tentokrát vyzkoušeli kilometrovou trať, během které jeli v centru Hamburku přímo jen pár desítek metrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

327 dní zbývá do zahájení olympijských her v Riu, ukazuje Josef Dostál

327 dní zbývá do zahájení olympijských her v Riu, ukazuje Josef Dostál | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Čtyři nejlepší rychlostní kanoisty a kajakáře současnosti včetně Čechů Martina Fuksy a Josefa Dostála viděli fanoušci v centru Hamburku na neobvyklých tratích.

Vzdálenost na jeden kilometr je sice olympijská, ale v německém přístavním městě se v téhle exhibici jezdilo kolem bójí na trati ve tvaru osmičky.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Kuna navštívil v rámci projektu Olympijský rok exhibici rychlostních kanoistů. Zjistil tak, že vlny Josefu Dostálovi a Martinu Fuksovi zrovna nevyhovují

„Z kanoistického pohledu si to úplně neužívám, dráha není ideální a je na ní hodně vln. Z pohledu diváka si ale myslím, že si exhibici lidi musí užívat. Je to něco jiného, než kanoistika běžně přináší. Jde o fajn nápad, ale doufám, že jednou takhle doopravdy nebudeme závodit,“ přiznal Martin Fuksa.

Finále Fuksa nakonec prohrál s Maďarem Vajdou. Na vodě ho přitom vyrušil parník a do toho mu moc nesedí ani jízda do zatáčky.

„Do zatáčky se normálně jezdí jen na dlouhých tratích a ty já nejezdím. Zatáčky opravdu nemám rád a nemám na ně ani dobrou loď jako kluci tady. Moc se mi netočí,“ vysvětloval mistr světa na pětistovce.

Otázkám moderátora exhibice v Hamburku pak krátce po dojetí neunikl Josef Dostál a anglicky vysvětloval, že těch jeho možná až 115 kilogramů není to pravé při jízdě kolem bójí.

„Pro mě jsou zatáčky v plné rychlosti peklo. Jak jsem těžší, tak mi zadek lodi leze pod vodu a dělá větší odpor. Strašně tak ztrácím a je pro mě pak obtížnější závodit,“ popisoval Josef Dostál.

Po druhém místě ve finále B, tedy posledním místě celkově, pak začal Josef Dostál hledat v areálu místní loděnice parťáka na své oblíbené šachy. Aby ne, má po sezoně. Během té další ho budeme sledovat v rámci projektu olympijský rok.

O tom, kolik dní zbývá do Ria 2016, má Josef Dostál celkem přehled.

„Nedávno to bylo 333, teď to bude takových 325.“

Těsně vedle. 327.

František Kuna, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme