Ministři vnitra EU budou na mimořádné schůzce řešit uprchlické kvóty, ČR je opět odmítne

Česko na mimořádné schůzce ministrů vnitra zemí Evropské unie v Bruselu opět odmítne povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Evropská komise, Němci nebo Švédi chtějí, aby dnes ministři kvóty v principu podpořili a definitivně se na nich pak shodli začátkem října. Zastánci kvót upozorňují, že si s velkým počtem uprchlíků neporadí jen několik málo zemí a přispět k řešení uprchlické krize musejí všechny státy EU. Podle Komise má Česko přijmout přes 4 000 běženců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Maďarsku

Uprchlíci v Maďarsku | Foto: Táňa Zabloudilová

Většina zemí Evropské unie kvóty podporuje. Německo už naznačilo, že pokud se ostatní státy nebudou chtít o běžence podělit, může být ohrožen volný pohyb osob v rámci Schengenu.

Předseda Komise Jean-Claude Juncker zdůraznil, že Schengen musí přežít. I on ale říká, že bez dohody na společném řešení uprchlické krize to může být obtížné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři vnitra EU budou jednat v Bruselu na mimořádné schůzce o migrační krizi a návrhu na povinné kvóty pro uprchlíky. Česko je opět odmítne

„Před terorem takzvaného Islámského státu ze Sýrie utíkají tisíce lidí. Teroristé jsou i naši nepřátelé, tak proč nechceme přijmout jejich oběti,“ diví se Juncker.

Drtivá většina uprchlíků chce do Německa. Jeho kancléřka Angela Merkelová ale říká, že jedna země nemůže sama takový nápor zvládnout a potřebuje pomoc od ostatních. Podle Merkelové se na Evropu dívá celý svět. „Evropané musejí dostát své povinnosti pomoci ohroženým,“ říká kancléřka.

Podle návrhu Evropské komise by měly unijní země přijmout jen uprchlíky, kteří jsou ve vážném nebezpečí, a ne ty, kteří jdou do Evropy za vyšší životní úrovní.

Česká republika je ovšem stále tvrdě proti kvótám. Svůj postoj zdůvodňuje tím, že prý nebudou fungovat, protože uprchlíci za chvíli stejně odejdou do Německa nebo třeba do Švédska.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že od začátku roku bylo v Česku zadrženo několik tisíc Syřanů, jen 69 z nich ale požádalo o mezinárodní ochranu, kterou také dostali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Milan Chovanec má od vlády mandát odmítnout povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků. O tématu mluvil v Ranním interview

V Bruselu chce upozornit na nutnost řešit příčiny, a ne důsledky. Podle českého ministra vnitra je teď ale potřeba „začít bránit vlastní hranici“.

„Maďaři připravují sérii opatření k tomu, aby zabrzdili migrační tok. Návratová politika, ostrá hranice, vojenská operace, funkční hotspoty v ostatních zemích, to je řešení. Ale brát si migranty, kteří u nás zkrátka nechtějí být, řešení není,“ zdůrazňuje Chovanec.

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil zavedení kvót za neefektivní: „V případě, že budou na základě kvót přerozděleni, je tady v České republice nebudeme moci držet v detenčních zařízeních. Budou tady volně ubytováni a samozřejmě bude záležet jenom na nich, jestli tady zůstanou, nebo ne.“

Velká většina dalších zemí unie český postoj odmítá. Podle belgického ministra zahraničí Didiera Reynderse Česko nemůže předem tvrdit, že rozdělení uprchlíků nebude fungovat, když to ani nevyzkoušelo v praxi.

Reynders Čechy vyzývá, aby také jednou prokázali solidaritu, když jinak od bohatších zemí každý rok dostávají desítky miliard dotací.

Česko má při odmítání uprchlických kvót stále méně spojenců. Postupně mění názor Poláci, a tak jsou tvrdě proti kvótám už jen Slováci a Maďaři.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme