Čeští vědci vyvinuli nové materiály pro pěstování buněk, mohly by pomoci při popáleninách

Pacientům s těžkými popáleninami by mohl pomoci nový objev českých vědců. Vyvinuli nové materiály se speciálně upraveným povrchem. Na něm mohou růst nové lidské buňky. V budoucnu by takhle badatelé vypěstovali například cévní protézy nebo kostní tkáně. Za výzkum dostal vědec Václav Švorčík Cenu předsedy Grantové agentury ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikroskop

Mikroskop | Foto: Felixioncool

Nové speciální materiály s upraveným povrchem vhodné jako podklady pro pěstování lidských buněk vymyslel profesor Václav Švorčík spolu s týmem kolegů z Vysoké školy chemicko-technologické.

„Díky tomu, že se na povrch podaří chemicky navázat kovové nanočástice, zajistíme, že je povrch materiálu elektricky vodivý,“ vysvětluje Václav Švorčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vědci vymysleli nové materiály pro pěstování buněk. Jaké by mohl mít v budoucnu objev využití, zjišťovala Eva Rajlichová

„A skutečně se ukázalo, že buňky na tom materiálu snadněji a lépe adherují. To je ta první fáze. Následně pak rostou, když potřebujeme pokrýt celý povrch toho materiálu,“ popisuje objev.

V budoucnu by objev českých vědců mohl pomáhat třeba při výrobě částí cévních protéz nebo kostních tkání. Také by mohl pomoci při léčbě pacientů s velkými popáleninami, při výrobě dočasného krytu kůže.

„Všechny kryty jako umělá kůže a tak dále jsou pouze dočasné. Vždycky v poslední fázi, a proto jsou léčby popálenin tak náročné, musí být použita kůže pacienta,“ upozorňuje vědec.

„Studujeme možnost pěstování kožních buněk potenciálně toho pacienta, které by byly napěstovány na povrchu substrátu, a ty by byly posléze přeneseny na poškozené místo,“ doplňuje podrobnosti profesor Václav Švorčík.

Část objevu už chrání patent. Kromě bioaplikací se v budoucnu počítá i s využitím v elektronice.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme