Oběti trestných činů by se mohly snadněji dostat k penězům pachatelů, návrh posoudí vláda

Lidé, kteří se stali obětí trestných činů, se možná budou moci snáze dostat k penězům zabaveným pachatelům. Návrh ministerstva spravedlnosti dnes projedná vláda. Ministři se budou také zabývat dřívějšími odchody horníků do důchodu nebo rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Filip Jandourek

V současné době získává majetek i peníze zabavené na základě trestu stát a poškození se k nim dostávají jen těžko.

Člověk, který se stal obětí trestného činu, tak peníze vymáhá exekučně v civilním řízení. Jenže nemá moc šancí na to, že se někdy odškodnění dočká. Ministerstvo spravedlnosti proto navrhuje změnu.

„Ten systém bude takový, že to skutečně bude v tom konkrétním řízení. Čili konkrétní majetek zabavený v souvislosti s danou trestnou činností bude určen právě pro konkrétní oběti,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO).

Majetek zabavený na základě trestů by nově nešel do státního rozpočtu, ale na zvláštní účet ministerstva spravedlnosti. Tam by se pak obraceli poškození.

K zákonu má ale výhrady ministerstvo financí. Vadí mu, že úřad požaduje ročně skoro 2 miliony korun navíc. A to kvůli pěti pracovním místům, která by měla v souvislosti s přijetím zákona vzniknout.

„Domníváme se, že by tato agenda měla být řešena v rámci stávajících personálních kapacit resortu. Ministerstvo financí proto požaduje, aby náklady spojené s realizací zákona pokrylo ministerstvo spravedlnosti v rámci svých schválených prostředků na příslušné roky,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Vláda bude jednat v Brně

Ministři dnes budou zasedat v Brně. A to na tamním výstavišti u příležitosti Mezinárodního strojírenského veletrhu. Zabývat se budou také novelou zákona o státním podniku. Stát chce mít větší dohled nad firmami, které vlastní. Předloha také zavádí konkurenční doložky pro generální ředitele těchto firem a vymezuje pravomoci a kompetence dozorčích rad.

Na programu jednání má kabinet také dřívější odchody horníků do důchodu, návrh na vznik nezávislého regulačního úřadu na železnici nebo rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok.

Podle ministerstva dopravy současný návrh nepokryje všechny stavební potřeby. V rozpočtu zatím chybí peníze třeba na stavbu rychlostní silnice z Hulína do Fryštáku nebo dotace na opravy krajských silnic druhé a třetí třídy. Resort dopravy chce proto rozpočet navýšit o 2 a půl miliardy.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme