Soud znovu projedná vydání tří mužů do USA. Čelí podezření z teroristických aktivit

Pražský městský soud bude dnes znovu rozhodovat o vydání trojice mužů v čele s Alím Fajádem do Spojených států. Všichni jsou podezřelí, že spolupracovali s teroristy. Údajně měli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace. Za to jim v USA hrozí až doživotní trest. Muži vinu odmítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Městský soud v Praze letos v dubnu vydání trojice mužů do Spojených států povolil, cizinci ale podali proti rozhodnutí stížnost a ta byla úspěšná.

„Vrchní soud v Praze naše rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání," potvrzuje mluvčí soudu Markéta Puci.

„Městský soud v Praze je samozřejmě vázán právním názorem Vrchního soudu. Je možné, že pravděpodobně dospěje k novému rozhodnutí již v pondělí,“ naznačuje Puci.

Jedním ze zadržených je i Libanonec Alí Fajád. Tamní média spekulovala, že právě jeho případ souvisí s červencovým únosem pětice Čechů v Libanonu. Fajád je údajně nevlastním bratrem taxikáře, z jehož auta Češi a také Fajádův právník zmizeli.

Český rozhlas navíc získal dopis, ve kterém libanonští zpravodajci přiznávají, že pro ně Fajád pracoval. Existenci dopisu potvrdil i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

„On to původně ten zadržený říkal před soudem a skutečně prostřednictvím libanonské ambasády nám bylo potvrzeno, že byl neplaceným spolupracovníkem nebo informátorem tajné služby Libanonu s tím, že neměl žádné úkoly v zahraničí.“

Cizinci vinu i své vydání odmítají. Ve Spojených státech jim hrozí doživotí.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme