Syrský uprchlík v Jordánsku: Chci žít v Evropě, z čehokoliv arabského už mám komplex

Jordánsko poskytuje více než šesti stům tisícům syrských uprchlíků útočiště před válkou. Mnozí Syřané se přesto snaží tuto zemi opustit a vydat se i s rodinami do Evropy. Zpočátku totiž doufali, že se do Sýrie brzy vrátí. Po několika letech uprchlického života se ale naděje vytrácí. Tito lidé proto mění strategii. Smiřují se s tím, že budou muset trvale žít jinde. A statut uprchlíka v Jordánsku jim plnocenný život neumožňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fu´ád z Damašku se svou rodinou odpoledne po operaci

Fu´ád z Damašku se svou rodinou odpoledne po operaci | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Střela mě zasáhla přímo doma. Náš dům už je teď srovnaný se zemí. Zasáhly ho dva výbušné barely, které svrhla vládní letadla. Teď už bych to místo ani nenašel, celá čtvrť se změnila v hromady sutin,“ vypráví 44letý Fuád, který utekl z předměstí Damašku před víc než rokem.

S manželkou a čtyřmi dětmi prchli do Jordánska. Teď leží v nemocnici v Ammánu. Čeští chirurgové mu právě operovali roztříštěnou nohu. Na nemocničním lůžku má čas přemýšlet, co dál. Svou budoucnost vidí jedině v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řada Syřanů opouští azyl v Jordánsku či Turecku a míří do Evropy. Reportáž v Ammánu natočil Štěpán Macháček

„Lidé se na cestu vydávají na vlastní pěst. Tady už prostě nemůžou žít. Neuživí své rodiny. Peníze, které si přivezli ze Sýrie, jim stačí třeba ještě na rok. Ale co pak? To radši ten zbytek peněz dám do letenek a vyrazím,“ plánuje.

Syřané nesmějí v Jordánsku pracovat. Fuádova rodina zatím žije v pronajatém prázdném bytě. Živí ji nejstarší syn, který na černo dělá kováře. Měl by chodit do školy. Na to ale nejsou peníze.

„Sleduju zprávy, takže vím, kudy a jak jet a jak se do Německa dostat. Kdybych měl na letenku, neváhám ani minutu.“ přiznává Fuád.

Syřané si informace předávají mezi sebou a dobře vědí, co je na cestě čeká. „Letenka z Jordánska do Turecka stojí 270 dínárů. Nejdražší je ale dostat se pak přes moře z Turecka do Řecka. Ale aspoň bych v Evropě mohl žít důstojný život,“ uvažuje 44letý Syřan.

„Nechci žít v Německu se syrskými příbuznými či známými. Chci se naučit německy a žít tam uprostřed německé společnosti. Já už mám z čehokoliv arabského totální komplex,“ přiznává Fuád.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme