Nedokončení Centra biologické ochrany v Těchoníně podle NKÚ ohrožuje závazky k NATO

Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku není ani po 10 letech dokončené. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu to ohrožuje plnění spojeneckých závazků České republiky vůči NATO. Úřad proto doporučuje, aby ministerstvo obrany výstavbu centra dokončilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skafandry pro práci v kontaminovaném prostředí

Skafandry pro práci v kontaminovaném prostředí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Centrum jako celek, tedy například včetně vědeckých laboratoří nebo speciálních garáží, dosud není kompletně hotové, přestože původně mělo být zcela dokončeno už v roce 2005. Centrum v současnosti podle NKÚ stále není schopné plnit všechny vymezené úkoly a v plné míře tak nepřispívá k naplňování aliančních závazků,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí NKÚ Olga Málková.

„Nejvyšší kontrolní úřad doporučuje dokončit klíčové objekty Centra biologické ochrany v Těchoníně a zajistit peníze na jeho provoz a průběžné obnovování technologií a vybavení. A to proto, aby si Česká republika udržela přední postavení v Severoatlantické alianci v rámci své specializace a mohla tak v plné míře plnit své spojenecké závazky,“ uvedla Málková.

Dodala, že podle NKÚ by ministerstvo obrany mělo zajistit dostatek proškoleného personálu, aby centrum mohlo fungovat bez omezení.

Do výstavby centra přitom ministerstvo investovalo už skoro 3 miliardy korun.

Ministerstvo obrany nicméně tvrdí, že závěry NKÚ už nejsou aktuální. Těchonín je podle resortu plně funkční pro potřeby armády České republiky a pro zabezpečení krizových situací. Českému rozhlasu to řekla mluvčí resortu Jana Zechmeisterová: „Základní schopnosti tato naše nemocnice k NATO plní.“

„Připravujeme dobudování specializovaných laboratoří, temperovaných garáží, například pro speciální techniku, nebo mobilní hospitalizační jednotku. Počítáme s tím, že finanční prostředky na toto dobudování by měly být v letech 2017 a 2018,“ dodala mluvčí s tím, že se plánuje i doplnění personálu.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme