Bez kovbojů a velbloudů, ve Francii by se mohly prodávat jednotné krabičky cigaret

Francouzský Senát by měl projednávat návrh, který pobouřil tabákový průmysl. Na jeho základě má být zavedeno jednotné balení cigaret bez výrazných obrázků a oblíbených symbolů. Chystá se také zdražení tabákových výrobků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krabička cigaret

Krabička cigaret | Foto: Fotobanka RGBStock

Už žádní kovbojové a velbloudi, cigarety by se měly lišit pouze nápisem. Podle trafikantů a majitelů prodejen s tabákem povede tento krok k poklesu prodeje cigaret, protože obrázky a dlouholeté symboly činí cigarety atraktivnějšími. Podle nich prodává i krabička. Někteří kuřáci si to ale nemyslí.

„Pro mě je klíčová jediná otázka, jestli poznám svou oblíbenou značku. Protože my všichni si cigarety kupujeme podle toho, co je uvnitř, a ne podle obrázků. A že se zvyšuje cena cigaret? Na tom není nic mimořádného, zdražuje se pořád a můj vztah ke kouření to určitě neovlivní,“ říká třicetiletý Pařížan, který kouří celý život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kuřáky a trafikanty se v Paříži obrátil reportér Jan Šmíd

Trafikanti minulý týden proti tomuto návrhu zákona demonstrovali a hodlají v tom pokračovat. I když ne všichni považují zdražení cigaret za velký problém a navrhované změny se k nim ani nedonesly.

„I kdyby stál balíček deset eur, tak si ho lidé stejně koupí. Zvýšením ceny se nic nezmění a neutrální balíček - to jsem ještě neslyšela,“ říká například majitelka trafiky nedaleko pařížské Opery.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme