Stále více firem nabízí zaměstnancům bezúročné půjčky. Juta už rozpůjčovala 6 milionů

Stále více českých firem nabízí svým zaměstnancům nejrůznější benefity. Mezi ty nejoblíbenější patří bezúročné půjčky. Nedávno je začala nabízet největší česká textilka Juta Dvůr Králové nad Labem. Snaží se tak pomoct části zaměstnanců ze složité životní situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

„Je to velké gesto od našeho zaměstnavatele, protože půjčovat si v téhle době je strašný závazek a tahle pomoc lidem je úžasná," říká zaměstnankyně Juty Klára Hamplová. Sama si půjčila 300 tisíc korun, splácet je bude čtyři roky.

Zatímco ona peníze použije na stavbu nového domu, desítky jejích kolegů je potřebují na splacení jiných dluhů.

„Dluh vytloukali jinou půjčkou nebo se dostali už i do exekucí. Takže na jejich plat je vedena exekuce, nebo dokonce několik exekučních řízení," říká právnička Juty Hana Zaplatílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V textilce Juta ve Dvoře Králové natáčel Václav Plecháček

Podle ní se do těchto problémů dostalo už 150 zaměstnanců a hlavně právě jim se největší česká textilka rozhodla pomoct.

„Je jim půjčena určitá částka s tím, že peníze uvolníme přímo na účty věřitelů, popřípadě exekutorů. Tím je tedy ten dluh vyrovnán, věc je vyřízena a náš zaměstnanec potom splácí Jutě formou srážky ze mzdy,“ popisuje Hana Zaplatílková.

Textilka ze Dvora Králové nad Labem začala peníze bezúročně půjčovat v dubnu, rozhodl o tom její majitel a senátor za hnutí ANO Jiří Hlavatý.

„Když zjistíte, že si zaměstnanci půjčují peníze, a to ještě často na vysoký úrok, tak se vám to zdá nemorální. Říkáte si, že to není spravedlivé, je potřeba něco udělat a těch zaměstnanců se zastat."

Juta už rozpůjčovala svým zaměstnancům zhruba šest milionů korun a žádný maximální strop zatím nenastavila.

Bezúročné půjčky nabízí v Česku celá řada dalších firem, například Český rozhlas nebo Škoda Auto. Její pracovníci si mohou půjčit dokonce až 400 tisíc korun a splátky si rozložit do deseti let.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme