Kominíci na podzim nestíhají. Lidé totiž odkládají kontroly na poslední chvíli

Majitelé domů a chat si nezřídka teprve s příchodem chladnějšího počasí uvědomují, že je na čase pozvat kominíka na pravidelnou kontrolu. Není to ale snadné. Na začátku topné sezony mají kominíci čekací lhůty i několik týdnů. Vynechat kontrolu nebo si komín vyčistit vlastnoručně přitom představuje velké riziko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský kominík Jan Procházka

Jihlavský kominík Jan Procházka | Foto: Olga Štrejbarová

„Už počítáme s tím, že lidé začínají v září volat. Nevíme, kam dřív skočit. Dělá se to potom až do večera, protože lidé si nechtějí brát dovolenou. Takže každý chce, ať přijdeme večer nebo odpoledne,“ říká kominík Ivan Kerlík.

Čekací lhůta na osvědčeného kominíka se pohybuje kolem tří týdnů. Někteří domácí kutilové to proto nevydrží a do čištění komína se pustí sami.

„Někdy se jim tam zasekne nářadí a nemůžou ho vytáhnout. Nebo použijí špatné nářadí a zničí si komínovou vložku,“ upozorňuje Kerlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kominíci na podzim nestíhají. Lidé totiž odkládají kontroly na poslední chvíli

Kominíci varují nejen před domácím čistěním, ale také před nedbalými kontrolory. Zápis o revizi totiž nestačí. Základní kontrola zabere zhruba 15 minut.

„Dobrý kominík to zkontroluje od kotle přes komínová dvířka, kouřovod, průchod celým objektem, půdní prostor, výstup na střechu, komínovou hlavu a zjistí, jestli je celá spalinová cesta v pořádku,“ přibližuje Zbigniew Adamus ze Společenstva kominíků.

„A hlavně kominík musí být takovým poradcem, jak topit a čím topit, protože zanášení komína není nic jiného než špatné spalování, špatné používání paliva ve spotřebiči,“ dodává.

Když dojde kvůli nezkontrolovanému komínu k požáru, majitele může pokuta vyjít i na 25 tisíc korun. Každoroční revize přitom stojí jen pár stovek.

Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme