Židům začal nový rok, dvoudenní oslavy ohlásilo troubení na šofar

Slovy "Šana Tova" - tedy šťastný nový rok - a troubením na rituální roh zvaný šofar přivítali židé první vteřiny židovského liturgického roku. Oslavy zvané hebrejsky Roš hašana trvají vždy dva dny a začaly včerejším soumrakem. Právě se západem slunce podle židovských tradic vždy začíná nový den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Troubení na šofar během svátku Roš hašana symbolizuje hřmění na hoře Sinaj

Troubení na šofar během svátku Roš hašana symbolizuje hřmění na hoře Sinaj | Foto: Židovská náboženská obec Nitra

Podle tradice je první den židovského kalendáře dnem, kdy vznikl svět. Dnes je to podle tohoto kalendáře přesně 5776 let ode dne, kdy Bůh stvořil nebe a zemi. Židé si to připomínají právě troubením na šofar. Zvířecí roh může pocházet z ovce, kozy nebo antilopy, nesmí být ale kravský.

Svátky jsou spojené i s rozjímáním, jedno z označení je i Jom hazikaron, tedy den vzpomínání. Nový rok je současně dnem soudu. Podle tradice se otevírají tři knihy, do kterých se zapisují lidé podle toho, jak jednali.

Kniha života je pro spravedlivé, kniha smrti pro největší hříšníky a ti ostatní patří do knihy prostřední. Vše pak za deset dní vrcholí dnem smíření, hebrejsky Jom Kippur.

Na nový rok se stejně jako o jiných svátcích nesmí pracovat. Lidé by také měli mít vyrovnané dluhy. Nařízené jsou i určité pokrmy, například jablko s medem, ryba nebo datle.

Významnost a závažnost dne je vyzdvižena bílou barvou, která v judaismu symbolizuje nevinnost a čistotu. Bílou barvou je vyzdobena synagoga, i lidé chodí oblečeni v bílém.

Jedním z center oslav nového roku je i nejposvátnější místo judaismu, Zeď nářků na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Místo v posledních letech vyvolávalo spory. Letos den před začátkem svátku na Chrámovou horu vstoupila izraelská policie, údajně proto, aby zabránila střetům s mladými Palestinci.

Zeď nářků | Foto: Licence GNU Golasso

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme