Jako kdyby ani nikdo vyhrát nechtěl, říká o volbách v Řecku politolog Kulidakis

14. září 2015

Už v neděli čekají Řecko volby, letos už druhé. Největší podporu voličů má teď levicové uskupení Syriza bývalého premiéra Alexise Tsiprase a konzervativní Nové demokracie Vangelise Meimarakise.

Lídři obou uskupení se právě dnes utkají v televizní debatě. Budou se snažit přesvědčit asi 14 % nerozhodnutých voličů.

A potřeba bude každý hlas – předvolební průzkumy mluví o rozdílech v desetinách procenta.

Nedělní volby budou za posledních 11 let v Řecku už sedmé. I přesto Řekové k volbám chodí.

„Rekordní účast u voleb byla už v lednu tohoto roku, a stejně tak v referendu – v podstatě jsou to třetí volby, protože jsme měli ještě referendum. Očekává se pravděpodobně podle průzkumů 40% neúčast, takže 60 % Řeků by mělo přijít k volbám, což je ve srovnání s jinými evropskými zeměmi pořád hodně. Je spíš problém, že v nynější kampani není úplně jasné, o čem se hlasuje. Do jisté míry je to trošku pokřivení demokracie, protože demokracie by měla být o souboji idejí, politických receptů, jak dlouhodobě zlepšit každodenní život,“ říká politolog a publicista Thomas Kulidakis.

Předvolební kampaň se podle něj omezila na vzájemná obviňování největších stran z toho, kdo může za současnou situaci země.

Syriza chce více zdanit firmy, zatímco Nová demokracie plánuje nalákat soukromé investice. Politolog si myslí, že je potřeba spojit oba recepty. Stranám by prý mohlo pomoci, kdyby došly k odpisu řeckého druhu.

„Je zřejmé, že už nebude moci být pravděpodobně vláda, kde budou pouze dvě strany, spíš to budou tři strany anebo případná velká koalice. Je paradoxní, že v těchto volbách to vypadá, že jako kdyby nikdo vyhrát nechtěl,“ konstatuje Thomas Kulidakis.

V roce 2012 se vítězné strany nedokázaly dohodnout, a tak šli Řekové k volbám za měsíc znovu. Politolog si myslí, že taková situace je letos méně pravděpodobná, ale může k ní dojít.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio