Český export do Ruska dál klesá. Nejvíc to pociťuje strojírenství

Objem českého vývozu do Ruska se do července tohoto roku meziročně snížil téměř o třetinu, na 45 miliard korun. V absolutních číslech to znamená ztrátu 22 miliard korun. Pokles souvisí s krizí na Ukrajině i s horší ekonomickou situací Ruska. Nejvíc je postiženo české strojírenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

Vyplývá to z dokumentu ministerstva průmyslu a obchodu, který dnes na začínajícím Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně schválila vláda.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD připomněl, že zhoršení ekonomické situace v Rusku má na Česko i jiné dopady:

„Zaznamenali jsme například v oblasti turistického ruchu poměrně velký výpadek ruské klientely, která byla zvyklá v minulých letech do České republiky jezdit. Už delší dobu se snažíme podnikat kroky, které by vedly k tomu, aby tato ruská klientela byla alespoň z části nahrazena klientelou z Číny.“

Ministři se dnes také domluvili, že budou víc podporovat technické vzdělávání.

„Pokládám za velmi důležité, aby tady existovala lepší spolupráce mezi firmami a mezi středními odbornými školami. Aby kraje, které jsou nejčastěji zřizovateli těchto škol, ve spolupráci s ministerstvem školství hledaly možnosti, jak zkvalitnit výuku tak, aby absolventi našli mnohem lépe své místo na trhu práce,“ uvedl Sobotka.

Vybrané komodity vývozu ČR do Ruska 2014-2015 | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme