Pražský soud zatím nerozhodl o vydání údajných spolupracovníků teroristů do USA

O případném vydání trojice údajných spolupracovníků teroristů do Spojených států rozhodne Městský soud v Praze příští týden. Senát totiž potřebuje více času na prostudování materiálů od americké strany. Jedním z mužů, který zatím zůstává v české vazbě, je Alí Fajád. Z auta jeho bratra zmizelo v červenci v Libanonu pět Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alí Fajád (uprostřed), Faouzi Jaber a Chálid Marabi (vpravo) chtěli podle obžaloby prodat zbraně a drogy americkým agentům předstírajícím, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace

Alí Fajád (uprostřed), Faouzi Jaber a Chálid Marabi (vpravo) chtěli podle obžaloby prodat zbraně a drogy americkým agentům předstírajícím, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace | Zdroj: ČTK

Dnešní jednání provázela přísná bezpečnostní opatření. Trojici cizinců přivedlo do soudní síně několik zakuklených pracovníků vězeňské služby.

Soudce pak projednával nové informace od americké strany. Tamní ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že se bude po případném vydání mužů na území Spojených států chovat k údajným spolupracovníkům teroristů standardně.

Doplňující informace ale přišly k soudu teprve minulý pátek, proto chce soudce Luboš Vrba rozhodnout až příští úterý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném vydání trojice údajných spolupracovníků teroristů do Spojených států rozhodne Městský soud v Praze příští týden

„Bohužel my jako senát jsme zjistili, že čas, který nám zbývá na poradu v této zásadní, poměrně složité věci, je tak malý, že skutečně nejsme schopni zodpovědně provést poradu o tomto rozhodnutí v tak krátké časové lhůtě,“ vysvětlil.

Spojené státy prý mají důkazy, že cizinci vyjednávali o převozu zbraní a kokainu s kolumbijskou teroristickou organizací. Právě za její členy se údajně Američané vydávali.

Americké ministerstvo spravedlnosti ovšem trvá na tom, že údajnou trestnou činnost zadržené trojice nevyprovokovali američtí agenti. Stojí to v dokumentu, který si vyžádal pražský městský soud.

Trojice cizinců naopak tvrdí, že šlo o provokaci. Vinu odmítají a dnes u soudu přímo požádali o propuštění na svobodu.

Zhodnocení postupu agentů je pro vydání trojice cizinců do Spojených států klíčové, český trestní řád totiž policejní provokaci nepřipouští. Mužům hrozí v USA až doživotí.

Fajád odmítl spojitost s únosem Čechů v Libanonu

Alího Fajáda také spojovala libanonská média s červencovým únosem pěti Čechů na východě Libanonu. On jakoukoli spojitost se zadržením v Česku podle svého právníka Vladimíra Řičici odmítá.

„Pochopitelně se k tomu staví tak, že zcela odmítá nějaké spekulace, které zaznívaly, že by o tom snad nějakým způsobem věděl nebo měl nějaký podíl. Pan Fajád byl skutečně otřesen a říkal – já se vlastně cítím také unesen, neviděl jsem 17 měsíců rodinu,“ uvedl Fajádův advokát.

Řičica také potvrdil, že je mezi unesenými i jeho kolega, právník Jan Švarc. V Libanonu nebyl poprvé.

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme