Trh s kybernetickým pojištěním čeká boom. Kvůli rostoucím kyberútokům

Kybernetických útoků celosvětově přibývá. A roste i počet firem, které se proti takovým případům nechávají pojistit. Právě trh s pojištěním kybernetických rizik by se mohl do pěti let až ztrojnásobit. Vyplývá to z údajů společnosti PricewaterhouseCoopers.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačový virus, ilustrační obrázek

Počítačový virus, ilustrační obrázek | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Mezi hlavní cíle hackerů dlouhodobě patří firemní systémy. Hlavně u bank a pojišťoven. Jen před dvěma lety bylo právě v téhle oblasti zaznamenáno průměrně 4600 útoků. A loni už to bylo zhruba o 300 případů více.

Proti takovým hrozbám se proto pojišťuje stále víc podniků. Podle odhadů společnosti PricewaterhouseCoopers by do roku 2020 mohla suma pojistného dosáhnout částky 7,5 miliardy dolarů. Důležitější než pojistka je ale prevence.

„Může být určitým řešením pro velké firmy,“ upozorňuje odborník na počítačovou bezpečnost Jiří Nápravník.

„Energetický holding, pojišťovna, banka, firma obchodovaná na burze. Ten, kdo má rozsáhlé systémy, ve kterých jsou osobní údaje uživatelů, historie jejich nakupování.“

Kyberútoky sílí a jsou rafinovanější

Počet odhalených kyberútoků přibývá. Roste ale i počet hackerů a jejich postupy jsou stále propracovanější. Jen třeba Národní bezpečnostní úřad loni odhalil o čtvrtinu víc případů než rok předtím.

Kyberkriminalita (ilustrační foto) | Foto: Reuters

„Počet kyberútoků neustále roste. U nás bylo nejvíce zaznamenáno škodlivého obsahu,“ uvádí mluvčí NBÚ Radek Holý.

„To jsou softwary, které se vám stáhnou do vašich zařízení a to zařízení celé zašifrují. Nebo sledují, co na tom počítači děláte, mohou zapisovat vaše hesla a podobné věci.“

Hackeři navíc s ukradenými daty dál obchodují na takzvaných černých trzích. Podle odhadů napáchá počítačová kriminalita ročně škodu za 300 miliard dolarů.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme