Za lovci mamutů se vypravte do Ledčic. V archeoparku uvidíte život našich předků

14. září 2015

Chcete vědět, jak žili lovci mamutů, v čem bydleli první zemědělci nebo jak vypadal příbytek lidí v době bronzové? Stačí se vydat do Ledčic, malé obce nedaleko Mělníka, kde teprve pár týdnů stojí rozsáhlý archeopark.

Do finální podoby archeoparku ještě nějaká ta stavba chybí, ale už teď se můžete nedaleko hory Říp dozvědět spoustu zajímavých informací. A hlavně - všechno si můžete, neboli přesněji řečeno musíte osahat a vyzkoušet na vlastní kůži.

„Pokoušíme se tu například o rekonstrukci stanu lovců mamutů. Jedná se o obydlí, které si lovci mamutů vystavěli vždy, když se zastavili na nějakém stanovišti,“ vysvětluje Vít Beran z archeoparku. O kousek dál je možné vidět obydlí lidí v době neolitu. „Byli to první zemědělci, žili na jednom místě. Stavěli si trvalé příbytky, domestikovali rostliny a živočichy. Vyráběli keramické nádoby. Návštěvník si tu také může vyzkoušet, jak se vyplétaly stěny neolitického domu,“ dodává.

Hlavním posláním nového archeoparku je podle něj umožnit zážitkovou formou zažít historický příběh. Proto se mohou na dalších místech návštěvníci podívat do doby bronzové, mezi Kelty, Římany až do raného středověku. V modrém stanu si také mohou prohlédnout a vyzkoušet práci archeologů.

autor: duch
Spustit audio