Ministerstvo financí chce zpřísnit podmínky nebankovních úvěrů

Poskytovatelé nebankovních spotřebitelských úvěrů budou zřejmě muset splnit přísnější pravidla. Ministerstvo financí připravilo zákon, podle kterého by se tyto společnosti měly registrovat u České národní banky. Ta by jim mohla v případě prohřešku dát pokutu nebo odebrat licenci. Centrální banka ale novou povinnost odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Lidé, kteří si vezmou půjčku u nebankovní instituce, by měli být lépe chránění. Ministerstvo financí připravilo zákon, který například umožní splatit dluh kdykoli, snižuje i sankce za pozdní splátky. Přísnější budou i podmínky pro poskytovatele úvěrů.

„Každý poskytovatel spotřebitelského úvěru tak bude muset vlastně podrobně prozkoumat vaši úvěrovou schopnost,“ říká za autory předlohy finanční expert ČSSD Martin Pros.

„To znamená, jestli máte takové příjmy a na druhé straně i výdaje, abyste byl schopen půjčku splácet. Pokud to neudělá, tak samozřejmě budou následovat sankce ze strany České národní banky. A tyto sankce jsou odstupňovány od 5 až do 20 milionů.“

Centrální banka s dohledem nesouhlasí

Poskytovatele takovýchto úvěrů tak podle návrhu čeká registrace u České národní banky, která je bude i kontrolovat a v případě nedostatků odebírat licence. Pokud dají úvěr někomu, kdo na splátky nemá, zaplatí pokutu.

„Není to systémové řešení a nemělo by to patřit k nám, pod dohled, který dohlíží banky a pojišťovny primárně. My jsme to několikrát říkali, opakujeme to stále,“ vysvětlil mluvčí ČNB Marek Zeman.

„Dle našeho názoru se totiž nejedná o subjekty, které přijímají vklady nebo spravují finanční prostředky a jejichž úpadek by měl závažné důsledky pro zákazníky, investory nebo finanční stabilitu státu.“

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme