Maďarská policie zablokovala uprchlíkům hlavní průchod ze Srbska

Maďarská policie odpoledne uzavřela hranici se Srbskem. Původně to měla v plánu až od půlnoci, kdy začínají platit přísnější protiimigrační zákony. Právě kvůli opatřením přichystaným Budapeští k zastavení migrační vlny se v posledních dnech zvýšil počet přicházejících uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská policie uzavřela hlavní průchod přes hranici do Srbska žiletkovým drátem

Maďarská policie uzavřela hlavní průchod přes hranici do Srbska žiletkovým drátem | Zdroj: Reuters

Maďarská policie nečekaně zatarasila železniční koridor, po kterém v uplynulých týdnech proudily tisíce migrantů ze Srbska do maďarského Röszke.

Bezpečnostní složky vytvořily kordón a přes koleje natáhly žiletkový drát. Podle agentury Reuters ale později umožnily skupinám běžencům překročit hranice na oficiálním přechodu Horgoš.

Utěsnění srbsko-maďarské hranice se přitom čekalo až od půlnoci, kdy začínají platit nové protiimigrační zákony.

Maďarská policie natahuje plot pres železnici, po které proudily ze Srbska tisíce migrantů | Foto: Petr Vavrouška

Budapešť chce například trestat ilegální překročení hranice, poškození plotu a také převaděčství. Na hranici už policisty doplnili neozbrojení vojáci, kteří stojí podél plotu v rozestupu zhruba dvou set metrů.

Maďarské úřady dnes také ohlásily, že až do odvolání uzavřely vzdušný prostor do výše 1350 metrů v dvacetikilometrovém pásu u hranic se Srbskem, aby tak zajistily armádě, polici a záchranářům bezpečný pohyb vzduchem při zvládání uprchlické krize. Opatření se nijak nedotýká mezinárodních letů.

Jen za minulou neděli ze Srbska dorazilo do Maďarska rekordních 5809 migrantů. Po dnešním zablokování hlavního průchodu už se na srbské straně podle zpravodaje Českého rozhlasu shromažďují stovky uprchlíků a zatím není jasné, co s nimi bude dál.

Po Německu hlásí kontroly na hranicích i Rakousko, ČR a Slovensko | Foto: ČTK

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme