Džihádismus neskončil, řekl ČRo britský expert na islamismus Haras Rafiq

Ještě před pár měsíci plnily stránky evropských novin příběhy takzvaných džihádistů. Mladí muži, ale někdy i dívky, kteří opouštějí západní Evropu a přidávají se k radikálnímu hnutí Islámský stát v Sýrii nebo Iráku. Současná uprchlická vlna do Evropy ale pozornost obrátila jinam. K desítkám tisíc lidí, kteří naopak právě z bojových zón Islámského státu prchají. Džihádismus ale neskončil, a nemělo by na něj zapomínat ani Česko. V rozhovoru pro Český rozhlas to říká Haras Rafiq, šéf britského institutu pro výzkum extremismu Quilliam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední britský odborník na islamismus Haras Rafiq

Přední britský odborník na islamismus Haras Rafiq | Foto: Jiří Hošek

Žijeme ve světě, kde se zpravodajství nikdy nezastaví. A lidé si na to prostě zvykli. Co bylo horké téma dnes, nemusí být horké zítra. Některé problémy ale budeme řešit dlouho.

Před pár lety, když vyšla najevo informace o smrti šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, jsem se o tom bavil s jedním důležitým člověkem. A on říká: Je po problémech, zabili jsme ho, useknuli jsme hadovi hlavu. A já na to, že po problémech rozhodně není. Dnes, po pár letech, se to potvrzuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi krajní pravicí a radikálními islamisty vůbec není tak velký rozdíl, řekl Haras Rafiq v rozhovoru s reportérem ČRo Vojtěchem Bergerem

Svět musí věnovat stejnou pozornost boji proti krajní pravici i proti džihádismu.

V Česku ale zatím nejsou komunity mladých muslimů ohrožené radikalizací. Proč by nás měl džihádismus zajímat?

Mezi krajní pravicí a radikálními islamisty vůbec není tak velký rozdíl. Vlastně používají stejnou argumentační logiku, jen obrácenou o 180 stupňů. Radikální islamisté tvrdí, že západní svět je ve válce proti islámu, a krajní pravice zase, že muslimové útočí na Západ.

Státy jako Česko naštěstí nemusí řešit tenhle problém v jeho horké fázi. Alespoň zatím. Máte ale problém s antipatiemi vůči muslimům. A ty se v dnešní Evropě často míchají s krajně pravicovými názory. Je to nebezpečný mix a je potřeba jeho nebezpečí vysvětlovat už dětem. Aby až vyrostou, měly sílu se tomu postavit. Vláda by měla ukázat, že jí na tom záleží.

Mohla by současná migrační vlna mířící do Evropy nějak zásadně změnit vztah západního světa k muslimům? Kromě solidarity s uprchlíky vidíme v Evropě i opačné postoje, namířené explicitně právě proti muslimským migrantům.

Některé zprávy ze střední Evropy vysílají k muslimům špatný signál, třeba když tu někdo prohlásí, že by v téhle zemi neměli být vůbec žádní muslimové. Tenhle výrok se pak rozšíří do celého světa, kde sedí muslimové u počítačů a pročítají zprávy.

A takové nálepky se strašně špatně smývají. Evropa musí najít cestu, jak to zlepšit, jinak vztahy s muslimským světem nebudou lepší. Naopak, čekám, že nás nejdřív čeká ještě propad směrem dolů.

Pojem radikální islamismus není žádný lord Voldemort z knížek o Harrym Potterovi, jehož jméno se nesmí vyslovit. První krokem k úspěchu je právě nahlas pojmenovat nepřítele. Moje náboženství, islám, je úplně něco jiného než ideologie islamismu. Tu naopak považuji za největší globální hrozbu.

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme