Smrky v olomoucké zoo ničí kůrovec, zahradníci už pokáceli stovky stromů

Zoologickou zahradu na sv. Kopečku u Olomouce ničí kůrovec. Škody, které brouk letos způsobil, už dosahují stovek tisíců. K zemi muselo jít na 400 vzrostlých stromů a další kácení ještě čeká. Kůrovcovou kalamitu, vůbec nejhorší za poslední roky, hlásí také lesníci na celé střední Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůrovec

Kůrovec | Foto: Bukwood Network

Pod výběhem sobů a losů se během léta ze smrkového lesíka stala paseka. Nejvíce ale kůrovec škodil ve výbězích medvědů, vlků a rysů.

K zemi už letos muselo jít na 400 vzrostlých smrků, škody v zoo tak počítají ve statisících. Feromony a postřiky už nezabírají. Rezavé jehličí a malé dírky v kmenech je ale vidět i u desítek dalších smrků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomouckou zoologickou zahradu decimuje kůrovec. Lesníci odsud letos vytěžili už stovky kubíků napadeného dřeva. Více Lenka Kratochvílová

„Sotva dokončíme jednu etapu, přesuneme se jinam a tak pořád dokola. Protože ve chvíli, kdy pracujeme jinde v zoo, se nám znovu kůrovec vrátí a nalítne do částí, které už byly hotové,“ říká šéf zahradníků olomoucké zoo Robert Nádvorník.

Dělníci tady s motorovými pilami pracují nepřetržitě i o víkendech. Hluk je slyšet zdálky a rozléhá se celou zahradou, návštěvníci si na něj ale nestěžují.

„S kalamitou se nedá nic dělat nic než se snažit jí zamezit kácením poškozených stromů. Doufáme, že to všichni chápou,“ vysvětluje mluvčí zoo Karla Břečková.

Na podzim chtějí zahradníci v olomoucké zoo vysadit stovky nových stromů. Smrky by ale tentokrát měly být nahrazeny buky, duby, břízami a habry.

Vyhlídková věž v Zoo Olomouc | Foto: Zoo Olomouc

Lenka Kratochvílová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme