Na Středočeskou ovocnou stezku si neberte svačinu, ovoce získáte od sadařů

15. září 2015
Česko – země neznámá

Máte rádi ovoce? A jezdíte rádi na kole? Pak byste určitě měli vyzkoušet Středočeskou ovocnou stezku. Najdete ji mezi Kolínem a Český Brodem a ocení ji zejména rekreační cyklisté, protože vede převážně po věhlasné kolínské rovině.

Zdejší region Pošembeří je vyhlášenou ovocnářskou oblastí. Stezka vede po lesních a polních cestách a odlehlých silnicích nižší třídy kolem mnoha ovocných, převážně jablečných sadů. Někde vede i úvozy, do kterých padá plané ovoce.

Cestou si můžete na mnoha místech ovoce koupit přímo od sadařů. A pak už je pouze na vás, jestli ho sníte na posilněnou nebo si ho dovezete domů.

Celá trasa měří 72 kilometrů a nástupní nebo konečné místo je v Křečhoři u Kolína, kam se snadno dostanete od vlakového nádraží v Kolíně. Stezku si ale můžete projet i v opačném směru od vlakového nádraží v Českém Brodě. Cesta vede nejen krásnou přírodou, ale také kolem významných historických památek. Míjíte například románský kostel v Tismici nebo středověkou tvrz v Tuchorazech.

Cesta vede také podél polí

Výlet ocení rodiny s malými dětmi

Tvůrci ovocné stezky mysleli na děti. Přímo u obce Tismice si mohou projít zajímavou interaktivní část s dřevěnými vyřezávanými tabulemi, ze kterých se dozvědí něco málo o ovocnářství, poznají, jak vypadá dřevo z jednotlivých ovocných stromů a získají také více vědomostí o samotném ovoci nebo třeba i včelách.

Středočeská ovocná stezka je poměrně dlouhá, a proto je na ní pro cyklisty připraveno deset odpočívadel. Ta jsou řešena originálně a s maximální snahou o komfort cyklistů. Na tak dlouhé cestě vás může přepadnout třeba nepříznivé počasí. Více než jednoduché stoly s lavicemi jsou proto nutná odpočívadla se stříškou a dvěma stěnami, kam se cyklisté v případě deště mohou schovat a vzít do sucha i své kolo.

Interaktivní tabule jsou pro celou rodinu

Stěny přístřešků jsou umístěny tak, aby turisty chránily před častými západními větry. Místo prostorného stolu v nich najdete pouze bufetové pultíky, u kterých si svačinu sníte ve stoje. Odpočinout si naopak můžete na lavicích podél stěn, které jsou tu jak vysoko pro dospělé, tak pro děti v jejich výšce.

Čtěte také

Spustit audio