Ropa a plyn zajímá Západ více než lidská práva, kritizuje ázerbájdžánský novinář

15. září 2015

Minulý týden přijal Evropský parlament nezávaznou rezoluci, která odsuzuje „nevídané represe proti občanské společnosti v Ázerbájdžánu" a vyzval evropské představitele, aby zvážili zavedení sankcí a zpřísnění udělování víz.

Evropští poslanci také vyzvali Unii k vyšetření korupčních obvinění, která jsou vznesena proti prezidentovi Ilhamu Alijevovi a členům jeho rodiny.

„V Ázerbájdžánu je nyní kolem stovky politických vězňů včetně novinářů, politiků nebo obránců lidských práv,“ řekl v našem vysílání novinář serveru Meydan.tv Emin Milli, který byl přes rok v ázerbájdžánském vězení a v pondělí vystoupil na letošním ročníku Fóra 2000.

Podle něj se vláda rozhodla zničit občanskou společnost a nezávislá média. Jen v roce 2014 uzavřela 60 nevládních organizací včetně těch mediálních.

„Ázerbájdžán má ropu a plyn, a západoevropští lídři bohužel dávají přednost ekonomickým zájmům před lidskými právy, demokracii a transformací,“ konstatoval novinář.

Ten se spolu se svými kolegy podílel na odhalení aféry kolem posledních prezidentských voleb v zemi, kdy kvůli chybě unikly volební výsledky, a to ještě předtím, než se v zemi vůbec otevřely volební místnosti.

I přesto vidí Emin Milli budoucnost postsovětské republiky bohaté na ropu a zemní plyn optimisticky.

„Jak řekl jeden politolog: dejte mi nízké ceny ropy a já vám dám reformy od Rijádu po Moskvu. S tím absolutně souhlasím. Pro producenty ropy a plynu to znamená ekonomickou krizi. To by si měli lidé v Evropě uvědomit,“ upozornil novinář.

Jde o novou situaci, které je třeba využít. „Bubliny autoritářských režimů jsou ve velkém ohrožení a jde o fundamentální hrozbu, protože to, co tyto režimy dělají, stojí na tom, že mají obrovské peníze z prodeje ropy. To je podle mě obrovská šance,“ vyjádřil své naděje Emin Milli.

autoři: oci , sed
Spustit audio