EK popřela, že by chtěla snížit dotace zemím, které odmítají kvóty pro uprchlíky

Evropská komise vyloučila, že by chtěla navrhnout snížení dotací pro země, které odmítají kvóty pro uprchlíky. Německý ministr vnitra Tomas de Maizière dnes prohlásil, že souhlasí s návrhem předsedy Komise Jeana-Claudea Junckera na snížení plateb z evropských fondů pro ty státy, které nechtějí povinně přijímat uprchlíky. Junckerův mluvčí ale zdůraznil, že žádný takový návrh neexistuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

„Komise o něčem takovém vůbec netuší,“ řekl mluvčí Margaritis Schinas. Popřel tak, že by výroky německého ministra vnitra byly pravdivé. Zároveň upozornil, že uprchlická krize s čerpáním evropských fondů nijak nesouvisí.

Názory, že by státy odmítající uprchlické kvóty měly přijít o část dotací, už zazněly z Rakouska a Belgie.

Podle těchto zemí nejsou státy jako Česko nebo Slovensko dostatečně solidární.

I kdyby ovšem návrh na omezení dotací teoreticky zazněl, země, které by o dotace přišly, by s ním musely samy souhlasit.

Neexistuje právní cesta, jak zemím, které jsou proti kvótám pro uprchlíky, sebrat finance z EU fondů, míní státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Jde podle něj o plané řeči.

Krácení příspěvků z fondů EU pro země, které odmítají přijímat běžence, odmítá i německá kancléřka Angela Merkelová. Hrozby podle ní nejsou cesta k dohodě, je třeba dál jednat.

Maďarsko vyhlásilo na jihu země krizový stav, na hranici se Srbskem tak může poslat armádu

Číst článek

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme