Drsná i romantická Jizerka přitahuje turisty, cyklisty, běžkaře i filmaře

16. září 2015

Obdoba horské Kvildy na Šumavě, kde hlavně v zimních měsících také padají mínusové teplotní rekordy, to je nejvýše položená osada Jizerských hor, Jizerka. Kousek od Kořenova, v takřka pohádkovém údolí plném horských roubenek je oblíbený výletní cíl turistů, cykloturistů, v zimě běžkařů a dokonce i filmařů.

Za návštěvu stojí i tamější budova bývalé školy. „Nyní je to Muzeum Jizerských hor tady na Jizerce, které loni oslavilo výročí dvacet let fungování, založeno totiž bylo 1. října 1994,“ říká Martin Kolečkář, průvodce původně z Kutné Hory, který našel v romantické osadě zalíbení. Upozorňuje proto turisty na různé zajímavosti.

„Na Jizerce žilo za dob jejího největšího rozkvětu až 400 obyvatel.“ Dnes byste ale vysoké počty stálých obyvatel Jizerky těžko dopočítávali.

I tak má toto místo rozhodně co nabídnout. „Přijeďte se sem podívat nejenom na muzeum, ale i užít si jizerské ticho, když večer přestanou jezdit cyklisti a chodit turisté, tak si sednete, díváte se na západ slunce, na západní Krkonoše, na Bukovec, posloucháte, jak tu lesy šumí, větry vanou jako v naší národní hymně,“ vzkazuje Martin Kolečkář výletníkům z blízka i z daleka.

Není tajemstvím, že na Jizerce se zalíbilo i filmařům – třeba při natáčení českých filmů jako Zapomenuté světlo nebo Krakonoš a lyžníci.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio